Minilex - Lakipuhelin

Musiikkiesityksen luvaton käyttö mainonnassa - KKO:1984-II-26

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus
    Tekijänoikeuden siirtyminen

X Oy oli valmistanut Y Oy:n tilauksesta mainosfilmin, jolla mainostettiin Z Oy:n tuotteita. Mainosfilmille oli otettu erään solistiryhmän esittämä kappale ilman ryhmän jäsenten lupaa. Solistiryhmän jäsen A vaati X Oy:ltä, Y Oy:ltä ja Z Oy:ltä korvausta, joka oli määritelty sen mukaan, millaista summaa vastaan ryhmä olisi suostunut esittämään kappaleen mainosta varten. Korvausta vaadittiin kaksinkertaiseksi korotettuna (yht. 24 000 mk) sillä perusteella, että X Oy, Y Oy ja Z Oy olisivat menetelleet tahallisesti tai varomattomasti. Y Oy ja Z Oy eivät mielestään olleet vastuussa asiasta, koska filmin toteuttaminen oli ollut X Oy:n vastuulla. Yritysten mukaan A:lla yksin ei myöskään ollut asiavaltuutta ajaa kannetta koko solistiryhmän puolesta ja kanne olisi siksi tullut jättää tutkimatta. Lisäksi solistiryhmä oli sopinut oikeuksien siirrosta B:lle, jolta X Oy oli pyytänyt luvan esityksen käyttämiseen.

Raastuvanoikeus katsoi A:lla olevan oikeus ajaa kannetta yrityksiä vastaan ja tuomitsi X Oy:n, Y Oy:n ja Z Oy:n maksamaan yhteisvastuullisesti 10 000 mk korvausta. Hovioikeus ei muuttanut raastuvanoikeuden päätöstä.

Korkein oikeus tulkitsi solistiryhmän ja B:n välistä sopimusta suppeasti. Koska sopimuksessa ei mainittu mitään esityksen mainoskäytöstä, ei B:lle tulkittu siirretyn oikeutta sopia esityksen käyttämisestä mainosfilmissä. Näin ollen X Oy:n olisi tullut pyytää lupa esityksen käyttämiseen solistiryhmältä eikä B:ltä. Myös Y Oy:llä ja X Oy:llä olisi ollut velvollisuus selvittää toiminnan luvallisuus. Hovioikeuden tuomiota muutettiin hyvityksen ja korvauksen osalta siten, että X Oy:n, Y Oy:n ja Z Oy:n yhteisvastuullisesti maksettavaksi tuli yhteensä 16 000 mk. Eri mieltä ollut korkeimman oikeuden jäsen olisi pysyttänyt hovioikeuden tuomitseman summan.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa