Minilex - Lakipuhelin

Virkavirhe virkarikoksena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virkavirhe voi tulla rangaistavaksi myös virkarikoksena. Aina virkavirhe ei kuitenkaan täytä virkarikoksen tunnusmerkistöä. 

Virkavirhe on julkista valtaa käyttävän työntekijän tekemä päätös tai muu toimi, jossa rikotaan annettuja määräyksiä, lakia tai muita säännöksiä. Virkavirheet voivat tulla rangaistavaksi virkarikoksena, jos julkista valtaa käyttävä on toiminut tahallaan tai huolimattomuudesta.

Rikoslain virkarikossäännöksiä sovelletaan virkamiehiin, julkista luottamustehtävää hoitavaan henkilöön ja julkista valtaa käyttävään henkilöön sekä osin myös julkisyhteisön työntekijään. 
 
Rikoslaissa virkarikokseksi katsottavia virkavirheitä ovat lahjuksen ottaminen, virkasalaisuuden rikkominen, virka-aseman väärinkäyttäminen ja virkavelvollisuuden rikkominen. Lisäksi sotilasvirkarikoksista ja kidutuksesta on säädetty erikseen. Useimmista virkarikoksista on lisäksi säädetty törkeä tekomuoto. 

Virkarikokseksi säädetyistä virkavirheistä on säädetty rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta enimmillään neljäksi vuodeksi. Osasta virkarikoksista on lisäksi säädetty rangaistukseksi viraltapano.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]