Minilex - Lakipuhelin

Rangaistukset virkarikoksista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virkarikos on rikosnimike, johon virkamies voi syyllistyä. Virkarikoksista tuomittavat rangaistukset vaihtelevat riippuen muun muassa teon tuottamuksellisuudesta ja moitittavuudesta.

Lahjuksen ottamisesta on seuraamuksena sakkoa tai vankeutta enintään 2 vuotta. Mahdollista on myös tuomita virkamies viraltapantavaksi, jos rikos osoittaa, että hän on ilmeisen sopimaton tehtäväänsä. Lahjuksen ottamisen törkeä tekomuoto on törkeä lahjuksen ottaminen. Sen rangaistavuus edellyttää, että teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Törkeästä lahjuksen ottamisesta on seuraamuksena vankeutta vähintään 4 kuukautta ja enintään 4 vuotta. Lisäksi virkamies tuomitaan viraltapantavaksi. 

Lahjusrikkomuksesta seuraa rangaistus silloin, kun teko on omiaan heikentämään luottamusta viranomaistoiminnan tasapuolisuuteen. Jos tekoa ei ole rangaistava lahjuksen ottamisena tai törkeänä lahjuksen ottamisena, on lahjusrikkomuksen seuraamuksena sakkoa tai vankeutta enintään 6 kuukautta.

Myös kansanedustajat voivat tulla tuomituiksi virkarikoksista.

Rangaistus lahjuksen ottamisesta kansanedustajana on sakkoa tai vankeutta enintään 2 vuotta. Törkeä lahjuksen ottaminen kansanedustajana johtaa vähintään 4 kuukauden ja enintään 4 vuoden vankeuteen.

Myös kansanedustajan Euroopan unionin varojen väärinkäyttö on säädetty rangaistavaksi. Jos kansanedustajan tehtävänä on varojen tai muun omaisuuden hallinnointi ja hän tässä tehtävässä varaa, osoittaa, maksaa tai käyttää tällaista omaisuutta tiettyyn tarkoitukseen omaisuuden käyttötarkoituksen vastaisesti vahingoittaakseen unionin taloudellista etua, voidaan hänet tuomita Euroopan unionin varojen väärinkäytöstä kansanedustajana sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Törkeästä Euroopan unionin varojen väärinkäytöstä kansanedustaja on tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. 

Virkasalaisuuden rikkomisesta on seuraamuksena sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta, jollei muualla säädetä ankarampaa rangaistusta. Myös viraltapano on mahdollinen, jos rikos osoittaa, että virkamies on ilmeisen sopimaton tehtäväänsä. Jos virkamies on syyllistynyt virkasalaisuuden rikkomiseen huolimattomuuttaan, eikä teko kokonaisuutena arvostellen ole vähäinen, on kyseessä tuottamuksellinen virkasalaisuuden rikkominen. Siitä kyseeseen tuleva rangaistus on sakkoa tai vankeutta enintään 6 kuukautta.

Virka-aseman väärinkäyttämisestä tuomittava rangaistus on sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Virkamies voidaan määrätä viraltapantavaksi, jos rikos osoittaa että hän on ilmeisen sopimaton tehtäväänsä. Törkeän virka-aseman väärinkäyttämisen seuraamuksena on vähintään 4 kuukautta ja enintään 4 vuotta vankeutta sekä viraltapano. Tämä edellyttää, että teko on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Virkavelvollisuuden rikkomisesta tulee seuraamuksena kysymykseen sakkoa tai enintään 1 vuosi vankeutta, kun teko ei kokonaisuutena arvostellen ole vähäinen. Jos virkamies on rikkonut virkavelvollisuuksiaan olennaisesti tai jatkuvasti ja rikos osoittaa, että hän on ilmeisen sopimaton tehtäväänsä, voidaan hänet tuomita myös viraltapantavaksi. Tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomittava rangaistus on varoitus tai sakkoa, mikäli teko ei ole kokonaisuutena arvostellen vähäinen. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]