Minilex - Lakipuhelin

Virkarikosten vanhentumisaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virkarikoksilla viitataan rikoslaissa rangaistaviksi säädettyihin virantoimitukseen liittyviin rikoksiin. Virkarikoksia ovat esimerkiksi virkamiehen lahjuksen ottaminen, virkasalaisuuden rikkominen ja virka-aseman väärinkäyttäminen. Virkarikosten vanhentumisaika on vähintään viisi vuotta ja tämä vanhentumisaika alkaa kulua rikoksen tekopäivästä lukien. Vanhentumisajalla tarkoitetaan sitä aikaa, jonka kuluessa rikoksesta on oikeus syyttää. Kun vanhentumisaika kuluu loppuun ilman sen katkeamista, syyteoikeutta ei enää rikoksesta ole. Syyte on siis nostettava vanhentumisajan sisällä.

Virkarikokset saattavat tulla usein ilmi vasta jonkin ajan kuluttua niiden tapahtumisesta esimerkiksi laillisuusvalvojille tehtyjen kanteluiden kautta. Lisäksi niiden tutkiminen voi olla hidasta ja niillä on myös yhteiskunnallista merkitystä. Tästä syystä virkarikoksille on haluttu säätää tämä erityinen vähintään viiden vuoden vanhentumisaika. Jos rikoksen vanhentumisaika enimmäisrangaistuksensa nojalla olisi kuitenkin yli viisi vuotta, myös virkarikoksessa vanhentumisaika olisi tällöin yli viisi vuotta. Viiden vuoden vanhentumisaika on siis ainoastaan vähimmäisin vanhentumisaika virkarikoksissa. Täten esimerkiksi törkeän virka-aseman väärinkäytöksestä syyteoikeuden vanhentumisaika on sen enimmäisrangaistuksen nojalla 10 vuotta viiden vuoden vähimmäisajan sijasta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]