Minilex - Lakipuhelin

Tuottamukselliset virkarikokset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osa rikoslaissa säädetyistä virkarikoksista voidaan toteuttaa paitsi tahallisella tekemisellä, myös huolimattomuudesta. Tällöin puhutaan tuottamuksellisista virkarikoksista. Tuottamuksellisesta virkarikoksesta voidaan rangaista ainoastaan silloin, jos huolimattomuudella toteutettu teko on säädetty virkarikoksen tunnusmerkistössä rangaistavaksi.

Tuottamuksellisia virkarikoksia ovat tuottamuksellinen virkasalaisuuden rikkominen ja tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen.

Tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta on kyse silloin, kun virkamies huolimattomuudesta paljastaa salassa pidettävän asiakirjan tai tiedon taikka käyttää tällaista asiakirjaa tai tietoa omaksi tai jonkun toisen hyödyksi. Tuottamuksesta ei kuitenkaan rangaista, jos teko on kokonaisuutena arvostellen vähäinen. Kokonaisarvostelussa otetaan huomioon muun muassa teon haitallisuus ja vahingollisuus.

Tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta tuomitaan sakkoa tai enimmillään kuusi kuukautta vankeutta.

Tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen on kyseessä, jos virkamies huolimattomuuttaan rikkoo virkavelvollisuutensa muuten kuin paljastamalla virkasalaisuuksia. Virkavelvollisuudet voivat perustua virkatoiminnassa noudatettaviin säännöksiin tai määräyksiin.

Tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta tuomitaan varoitukseen tai sakkoon. Teosta ei rangaista, jos teko on kokonaisuutena arvostellen vähäinen ottaen huomioon teon haitallisuus ja vahingollisuus sekä muut tekoon liittyvät seikat. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]