Minilex - Lakipuhelin

Syyteoikeus virkarikoksissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Syyteoikeuden vanhentuminen lasketaan lähtökohtaisesti rikoksesta säädetyn ankarimman rangaistuksen perusteella. Siten syyteoikeus vanhenee esimerkiksi kahdessa vuodessa, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on enintään vuosi vankeutta, sakko tai rikesakko. 

Virkarikokset ovat poikkeus tähän pääsääntöön. Virkarikoksissa lyhyin mahdollinen syyteoikeuden vanhentumisaika on aina vähintään viisi vuotta. Mikäli rangaistussäännöksen perusteella laskettava aika olisi pidempi kuin viisi vuotta, sovelletaan pidempää vanhentumisaikaa. 

Syyteoikeuden vanhentumisaika alkaa pääsääntöisesti kulua rikoksen tekopäivästä. Ankarimmalla rangaistuksella tarkoitetaan rangaistusta, joka tekoa koskevassa rangaistussäännöksessä on säädetty enimmäisrangaistukseksi. 

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Syyteoikeuden vanhentuminen voidaan katkaista ja sitä voidaan jatkaa tuomioistuimen päätöksellä. 

Syyteoikeuden vanhennuttua syytettä kyseisestä rikoksesta ei voida nostaa. Rikoksen voidaan siten sanoa vanhentuneen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa