Minilex - Lakipuhelin

Virkarikos ja vahingonkorvaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Virkavirheen myötä virkamiehelle lankeaa vahingonkorvausvastuu, jos virkavirhe aiheuttaa vahinkoa. Edellytyksenä virkarikoksen vahingonkorvausvastuulle on, että virkamies on toiminut virkavelvollisuuksiensa vastaisesti tai laiminlyönyt niitä ja virkavirheestä on aiheutunut vahinkoa. Pelkän vahingonkorvausvastuun toteutuminen ei kuitenkaan edellytä, että virkamiestä rangaistaisiin myös virkarikoksesta. 

Virkamiehelle voi syntyä henkilökohtainen vahingonkorvausvastuu, joka riippuu hänen syyllisyytensä asteesta. Virkamiehelle ei lähtökohtaisesti synny vahingonkorvausvastuuta, jos kyseessä on vain lievä tuottamus eli virkamies on tehtävässään aiheuttanut vahinkoa lievällä huolimattomuudella tai varomattomuudella. Jos virkamies on aiheuttanut vahingon tahallaan, on hänellä itsellään täysi korvausvastuu, jollei korvausta alenneta kohtuullistamissyistä. 

Vahingonkorvausta koskeva vaatimus on esitettävä kolmen vuoden kuluessa siitä, kun vahingonkärsijä sai tietää tai hänen olisi pitänyt saada tietää vahingosta ja siitä vastuussa olevasta. Mikäli virkamies on aiheuttanut vahingonkorvausvastuun rikoksella, vastuu ei vanhene ennen syyteoikeuden vanhenemista. Vahingonkorvausvastuuta voidaan myös sovitella. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa