Minilex - Lakipuhelin

Velkojan kuittausoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkoja saa käyttää kuittausoikeuttaan, jos kuittauksen yleiset edellytykset täyttyvät. Kuittauksella tarkoitetaan usein pakollista kuittausta, jossa kuittaus perustuu kuittausta haluavan nimenomaiseen tahdonilmaisuun. Jos kuittauksen yleiset edellytykset täyttyvät, toinen osapuoli ei voi pätevästi vastustaa pakollista kuittausta. Velkoja voi tietenkin myös toteuttaa kuittauksen sopimuksella, jos toinen osapuoli siihen suostuu.

Jotta velkoja voi toteuttaa kuittauksen toisen osapuolen vastustuksesta huolimatta, velkojan pitää olla myös velallisen asemassa. Kuittauksen osapuolten pitää siis olla aina toistensa velkojana ja velallisena. Osapuolten saamiset täytyvät siis olla vastakkaiset.

Kuittausoikeuden edellytyksenä on myös se, että kuittauksen kohteena olevat saamiset ovat samanlaatuiset. Käytännössä saamisten täytyy olla rahavelkoja. Kuittaus ei siis onnistu, jos toinen saaminen on luontaissuoritus, kun toinen saaminen on tavallinen rahavelka.

Näiden kahden edellytyksen lisäksi kuittausoikeuden käyttöön vaaditaan vielä, että vastasaatava on perimiskelpoinen. Perimiskelpoisella tarkoitetaan, että se voitaisiin oikeusteitse suoritustuomion kautta periä. Velan pitää olla siis pätevä. Hyvän tavan vastaista velkaa kuten pelivelkaa, ei voida tämän vuoksi käyttää kuittauksen yhteydessä. Velan on tietenkin täytynyt erääntyä, jotta se on perimiskelpoinen. Kuittaukseen ei voi siis käyttää erääntymätöntä velkaa. Velkojalla on kuitenkin kuittausoikeus, jos toinen osapuoli ajautuu konkurssiin, vaikka velka ei olisi erääntynyt.

Velkoja voi siis käyttää kuittausoikeuttaan, jos pakollisen kuittauksen edellytykset täyttyvät. Velkoja ei saa käyttää kuittaukseen velkaa, joka on lakannut. Vanhentunutta velkaa voidaan kuitenkin käyttää kuittaukseen, jos vastakkaisuus edellytys on täyttynyt ennen velan vanhenemista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]