Minilex - Lakipuhelin

Saatavan kuittausoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Saatavan kuittausoikeus on kuittausta vaativalla osapuolella, jos kuittauksen yleiset edellytykset täyttyvät. Jos kuittauksen yleiset edellytykset täyttyvät, saatava voidaan kuitata, vaikka toinen osapuoli vastustaisi kuittaamista. Kuittausta, joka voidaan tehdä toisen osapuolen vastustuksesta huolimatta, kutsutaan pakolliseksi eli lakimääräiseksi kuittaukseksi. Kuittaus ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole pakolinen, vaan se perustaa aina kuittausta vaativan nimenomaiseen tahdon ilmaisuun.

Jotta saatava voidaan kuitata, vaaditaan ensinnäkin, että kuittauksen osapuolet ovat toistensa velkojia sekä velallisia. Kuittaaminen ei tämän vuoksi onnistu, jos saamiset eivät ole vastakkaisia. Vastakkaisuus pitää toteutua kuittaushetkellä, minkä vuoksi kuittausoikeutta ei ole, jos vastakkaisuus on menetetty.

Kuittausoikeuden käyttäminen vaatii myös, että kummankin osapuolen saaminen on samanlaatuinen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kummankin osapuolen saamisen täytyy olla rahavelka. Samanlaisuuden edellytyksenä ei ole kuitenkaan se, että rahavelat ovat yhtä suuret.

Lisäksi kuittausoikeuden edellytyksenä on saamisten perimiskelpoisuus. Saaminen on perimiskelpoinen, jos se voitaisiin periä tuomioistuimen suoritustuomion kautta. Perusteettomia tai hyvän tavan vastaisia velkoja ei voida tämän vuoksi käyttää kuittauksessa.

Saatavan kuittausoikeus on siis kuittausta vaativalla osapuolella, jos kuittauksen kohteena olevat saamiset ovat vastakkaisia, samanlaatuisia sekä perimiskelpoisia. Lisäksi kuittaukseen voidaan käyttää vain erääntynyttä saamista. Tästä on poikkeuksena konkurssimenettely, jossa kuittaukseen voidaan kuitenkin käyttää myös erääntymätöntä velkaa. Kuittaaminen voidaan myös tietenkin tehdä osapuolten välisellä sopimuksella, jolloin edellä mainitun kolmen edellytyksen ei tarvitse täyttyä.

 

Yhteenveto

 

 

 • Saatavan kuittausoikeus on kuittausta vaativalla osapuolella, jos kuittauksen yleiset ehdot täyttyvät.
 • Kuittausta, joka voidaan tehdä toisen osapuolen vastustuksesta huolimatta, kutsutaan pakolliseksi eli lakimääräiseksi kuittaukseksi. Kuittaus nimestään huolimatta kuitenkin perustuu aina kuittausta vaativan tahdonilmaisuun.
 • Jotta saatava voidaan kuitata, vaaditaan että osapuolet ovat toistensa velkojia sekä velallisia.  Kuittaaminen ei siis onnistu, elleivät saamiset ole vastakkaisia. Lisäksi kummankin osapuolen saatavien on oltava samanlaatuisia, eli käytännössä rahavelkoja. Lisäksi kuittausoikeuden edellytyksenä on saamisten perimiskelpoisuus.
 • Kuittaukseen voidaan käyttää myös erääntymätöntä velkaa. 
 • Jos kuittaus tehdään osapuolten välisellä sopimuksella, edellämainittujen kolmen edellytyksen ei tarvitse täyttyä.

 

 

Summary in English

 

 • The right to demand receivables as surcharge belongs to the person demanding surcharge if the general terms of surcharge are met. 
 • Surcharge that can be made without the acceptance of the other party is called mandatory, satutory surcharge. Despite the name, surcharge requires the declaration of intent from the party demanding it. 
 • For a receivable to be surchargeable, its required that both parties are each others claimant and debtor. Surcharge is thus impossible if the claims are contradictory. Additionally, the claims must be of the same type, in practice this means debts concerning money. Also, the requirement for a right of surcharge is that the receivable is collectible. 
 • An unexpired debt can also be used as surcharge. 
 • If surcharge is agreed upon with a contract by the parties, the prior three requirements do not need to be met. 

 

 

Aiheesta muualla

 

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]