Minilex - Lakipuhelin

Saatavan kuittausoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Saatavan kuittausoikeus on kuittausta vaativalla osapuolella, jos kuittauksen yleiset edellytykset täyttyvät. Jos kuittauksen yleiset edellytykset täyttyvät, saatava voidaan kuitata, vaikka toinen osapuoli vastustaisi kuittaamista. Kuittausta, joka voidaan tehdä toisen osapuolen vastustuksesta huolimatta, kutsutaan pakolliseksi eli lakimääräiseksi kuittaukseksi. Kuittaus ei kuitenkaan nimestään huolimatta ole pakolinen, vaan se perustaa aina kuittausta vaativan nimenomaiseen tahdon ilmaisuun.

Jotta saatava voidaan kuitata, vaaditaan ensinnäkin, että kuittauksen osapuolet ovat toistensa velkojia sekä velallisia. Kuittaaminen ei tämän vuoksi onnistu, jos saamiset eivät ole vastakkaisia. Vastakkaisuus pitää toteutua kuittaushetkellä, minkä vuoksi kuittausoikeutta ei ole, jos vastakkaisuus on menetetty.

Kuittausoikeuden käyttäminen vaatii myös, että kummankin osapuolen saaminen on samanlaatuinen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kummankin osapuolen saamisen täytyy olla rahavelka. Samanlaisuuden edellytyksenä ei ole kuitenkaan se, että rahavelat ovat yhtä suuret.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Lisäksi kuittausoikeuden edellytyksenä on saamisten perimiskelpoisuus. Saaminen on perimiskelpoinen, jos se voitaisiin periä tuomioistuimen suoritustuomion kautta. Perusteettomia tai hyvän tavan vastaisia velkoja ei voida tämän vuoksi käyttää kuittauksessa.

Saatavan kuittausoikeus on siis kuittausta vaativalla osapuolella, jos kuittauksen kohteena olevat saamiset ovat vastakkaisia, samanlaatuisia sekä perimiskelpoisia. Lisäksi kuittaukseen voidaan käyttää vain erääntynyttä saamista. Tästä on poikkeuksena konkurssimenettely, jossa kuittaukseen voidaan kuitenkin käyttää myös erääntymätöntä velkaa. Kuittaaminen voidaan myös tietenkin tehdä osapuolten välisellä sopimuksella, jolloin edellä mainitun kolmen edellytyksen ei tarvitse täyttyä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa