Minilex - Lakipuhelin

Takautumissaatavan vanhentuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takautumissaatavalla tarkoitetaan takaukseen, vierasvelkapanttaukseen ja yhteisvastuulliseen velkasuhteeseen perustuvaa takautumisoikeutta. Takautumisoikeus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että takaajan maksaessa velallisen velan syntyy takaajalle oikeus periä maksamansa summa takaisin velalliselta tai takaaja voi yhteisvastuulliseen velkasuhteen perustuen periä maksamaansa omaa osuuttaan ylimenevästä osasta muilta velallisilta. Takautumissaatava syntyy vasta sitten, kun päävelka on maksettu kokonaisuudessaan pois. Takautumissaatava toisin vanhentuu tietyn määräajan jälkeen. Vanhentumisaika tulee ennen sen umpeutumista katkaista, jotta voidaan vedota henkilön oikeuteen periä takautumissaatava.

Takaajan takautumissaatava vanhentuu samoin, kuin kyseinen päävelka. Mikäli päävelka vanhentuu aikaisemmin kuin kolmen vuoden kuluessa, takautumissaatava ei vanhennu samaan aikaan kuin kyseinen päävelka. Tällöin takautumissaatava vanhentuu aikaisintaan kolmen vuoden kuluessa. Tämä vanhentumisaika alkaa kertyä, kun takaaja sai oikeuden periä takautumissaatava velalliselta.  

Takaajan takautumissaatava toista takaajaa kohtaan vanhentuu kolmen vuoden kuluessa siitä, kun hän sai oikeuden periä takautumissaatavansa toiselta takaajalta. Tämä ainoastaan silloin, kun vanhentumista ei ole ennen sitä katkaistu. Jos oma oikeus halutaan säilyttää eli oikeus periä takautumissaatava, tulee vanhentuminen ennen vanhentumisajan kulumista katkaista. Tällainen vanhentumisen katkeaminen voi olla kyseessä esimerkiksi silloin, kun perintötoimiin ryhdytään.

Lopullinen vanhentuminen tapahtuu luonnollisen henkilön rahavelan, joka perustuu sopimukseen, viimeistään, kun 20 vuotta on kulunut velan erääntymisestä. Jos velkoja on kuitenkin luonnollinen henkilö, vanhentumisaika on 25 vuotta. Näitä vanhentumisaikoja ei voida katkaista. Tästä voidaan poiketa. Ulosottolaissa tästä voidaan poiketa tiettyjen seikkojen vallitessa.  Mikäli kuitenkin pidetään velan vanhentumisen määräajan jatkamista kohtuuttomana osapuoliin nähden, ei sitä tule jatkaa. 

Vinkit

- Takautumissaatava vanhentuu samalla tavalla kuin päävelka.

- Velan vanhentumisajan voi tietyin edellytyksin katkaista.

Varoitukset

- Velka kuitenkin vanhentuu lopullisesti joko 20 vuoden tai 25 vuoden kuluessa tietyin edellytyksin. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa