Minilex - Lakipuhelin

Kuittaus velka

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuittaus voidaan suorittaa, jos kuittauksen osapuolet ovat kummatkin velkaa toisilleen. Osapuolten veloilta vaaditaan kuitenkin, että ne ovat erääntyneet. Konkurssimenettelyssä voidaan kuitata tästä huolimatta myös velka, joka ei ole erääntynyt.

Kuittauksessa velat lakkaavat siltä osin, kun ne peittävät toisensa. Jos velka on jo kuittausmahdollisuudesta maksettu, tehtyä maksua ei voida peruuttaa, vaikka se olisikin voitu kuitata. Kuittauksen kohteena oleva velka voidaan kuitata joko osapuolten välisellä sopimuksella tai pakollisella kuittauksella, joka ei vaadi vastapuolen suostumusta. Pakollinen kuittaus edellyttää kuitenkin, että kuittauksen kohteena olevat velat ovat samanlaatuisia, perimiskelpoisia sekä vastakkaisia.

Kuittauksen kohteena olevien velkojen pitää olla siis samanlaatuisia. Käytännössä kummankin pitää olla rahavelkoja, jotta kuittaus voidaan suorittaa. Jos toinen osapuoli on velkaa toiselle työsuorituksen ja toinen rahaa, ei kuittaus ole mahdollista, elleivät kummatkin osapuolet suostu kuittaukseen.

Velan täytyy olla myös perimiskelpoinen, jotta kuittaus on mahdollista. Perusteettomia ja hyvän tavan vastaisia velkoja, joita ei voida periä tuomioistuinmenettelyn kautta, ei voida tämän vuoksi käyttää kuittaukseen.

Kuittauksen velan pitää olla myös vastakkainen. Kuittauksessa osapuolten on oltava siis toistensa velallisia ja velkojia kuittaushetkellä. Kuittaus ei ole mahdollista, jos vastakkaisuus on menetetty.

Lisää tietoa asiasta saat lakipuhelimestamme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]