Minilex - Lakipuhelin

Kuittaus vastasaatava

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuittauksen edellytyksenä on, että on olemassa vastasaatava omalle saamiselle. Kuittauksella tarkoitetaankin vastakkaisten saamisten lakkaamista siltä osin, kun ne peittävät toisensa. Vastasaatavan pitää kuitenkin täyttää tiettyjä edellytyksiä, jotta kuittaus voidaan tehdä ilman vastapuolen suostumusta.

Vastasaatavan pitää olla ensinnäkin samanlaatuinen kuin oma saatava, jotta kuittaus voidaan suorittaa. Samanlaatuisuudella tarkoitetaan käytännössä sitä, että kummatkin saatavat ovat rahavelkoja. Samanlaatuisuus ei kuitenkaan edellytä, että saamiset olisivat arvoltaan yhtä suuret.

Vastasaatavan pitää olla myös perimiskelpoinen, jotta se voidaan kuitata. Perimiskelpoinen on saatava, jonka periminen oikeusteitse johtaa suoritustuomion antamiseen. Perättömät ja hyvän tavan vastaiset saatavat eivät ole tämän vuoksi perimiskelpoisia. Perimiskelpoisuutta edellytetään tietenkin omalta saatavalta sekä vastasaatavalta.

Vastasaatavan on oltava myös vastakkainen kuittaushetkellä. Kuittauksen osapuolten pitää olla täten toistensa velkojia sekä velallisia, jotta vastakkaisuus toteutuu.

Kuittaus voidaan siis suorittaa, kun vastasaatava täyttää sen edellä luotellut edellytykset. Vastasaatavan pitää olla tämän lisäksi myös erääntynyt, jotta kuittaus voidaan suorittaa ilman toisen osapuolen suostumusta. Vastasaavan ei tarvitse kuitenkaan olla erääntynyt, jos kuittaus suoritetaan konkurssimenettelyn yhteydessä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]