Minilex - Lakipuhelin

Kuittaus oikeustoimena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuittaus on velan perimiskeino, jossa sekä velallisella että velkojalla on saatava toisiaan kohtaan. He voivat suorittaa velkansa toisilleen sopimalla, että saatavat kuittaavat toisensa. Jos esimerkiksi henkilö A on velkaa B:lle 50 euroa ja B velkaa A:lle saman verran, molempien saamisoikeus lakkaa, kun he kuittaavat velkansa. Saamisoikeus lakkaa vain siltä osin kuin saaminen kattaa velkaa, eli jos A on velkaa 50 euroa ja B vain 40 euroa, A jää kuittauksen jälkeen vielä 10 euroa velkaa B:lle.

Kuittauksesta voidaan joko sopia osapuolten kesken tai toinen voi tehdä lakiperustaisen kuittauksen. Pakollinen eli lakiperusteinen kuittaus voidaan toteuttaa vastoin toisen osapuolen tahtoa yksipuolisella tahdonilmaisulla eli kuittausilmoituksella.

Kuittauksen edellytykset:

  • Saatavien on oltava samanlaatuisia, eli käytännössä molempien velkojen on oltava rahaa. Ei niin, että toinen velka on rahaa ja toinen työsuoritus.
  • Vastasaatavan (kuittausilmoituksen tehneen osapuolen saaminen) on oltava perimiskelpoinen. Eli vastasaatavan tulee olla erääntynyt, koska vielä erääntymätöntä velkaa ei voida periä. Perimiskelpoisuus tarkoittaa, että saatavasta voidaan oikeudenkäynnissä antaa suoritustuomio.
  • Saatavien tulee olla vastakkaisia, eli A on velkaa B:lle ja B A:lle eikä esimerkiksi C:lle.

Vanhentunutta saatavaa voidaan käyttää kuittaukseen, jos kuittausedellytykset ovat täyttyneet ennen saatavan vanhentumista tai jos osapuolten saatavat liittyvät samaan oikeussuhteeseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]