Minilex - Lakipuhelin

Sukupuoliyhteys lähisukulaisten kesken voi viedä vankilaan


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Sukupuoliyhteys lähisukulaisten kesken on säädetty rangaistavaksi. Joka on sukupuoliyhteydessä oman lapsensa tai tämän jälkeläisen kanssa, oman vanhempansa tai tämän vanhemman tai isovanhemman kanssa tai veljensä tai sisarensa kanssa, syyllistyy sukupuoliyhteyteen lähisukulaisten kesken. Sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken ei kuitenkaan voida tuomita henkilöä, joka on ollut sukupuoliyhteydessä oman vanhempansa tai tämän vanhemman kanssa ollessaan 18 vuotta nuorempi, eikä henkilöä, joka on pakotettu tai lainvastaisesti taivutettu sukupuoliyhteyteen.

Säännös koskee vain ylenevässä tai alenevassa polvessa olevien biologisten sukulaisten välistä sukupuoliyhteyttä. Ottolapsen ja vanhemman taikka isä- tai äitipuolen ja perheeseen kuuluvan toisen vanhemman lapsen väliseen sukupuoliyhteyteen säännöstä ei sovelleta. Näissä tapauksissa kysymykseen voivat tulla sen sijaan lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskevat säännökset. Myös sisarusten välisessä sukupuoliyhteydessä rangaistavuus rajoittuu biologisten sisarusten väliseen sukupuoliyhteyteen. Samassa perheessä elävien tai yhdessä aikaisemmin kasvaneiden eri vanhempien lasten keskinäiseen sukupuoliyhteyteen säännös ei sovellu eikä myöskään puolisisarusten väliseen sukupuoliyhteyteen. Sukupuoliyhteys lähisukulaisten kesken koskee myös sellaista sukupuoliyhteyttä, jossa toinen osapuoli on alle 18-vuotias. Jos toinen osapuoli on lapsen vanhempi, täyttyy myös lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva säännös. Tällaiseen tapaukseen sovelletaan kumpaakin säännöstä.

Teko on syyksiluettava vain tahallisena. Jos tekijällä ei ole tietoa siitä, että toinen osapuoli on säännöksessä mainitussa sukulaisuussuhteessa häneen, tahallisuusvaatimus ei täyty.

Rangaistuksena sukupuoliyhteydestä lähisukulaisten kesken voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa