Minilex - Lakipuhelin

Valtionrajarikos koskee Suomen rajaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joka ylittää Suomen rajan ilman siihen oikeuttavaa passia tai muuta matkustamisoikeuden osoittavaa asiakirjaa tai muualta kuin luvallisesta maahantulo- tai maastalähtöpaikasta tai vastoin lakiin perustuvaa kieltoa tai sitä yrittää, syyllistyy valtionrajarikokseen. Samoin se, joka muuten rikkoo rajan ylittämisestä annettuja säännöksiä tai luvattomasti oleskelee tai liikkuu tai ryhtyy rajavyöhykkeellä kiellettyyn toimeen, syyllistyy valtionrajarikokseen. Luvattoman liikkumisen ja oleskelun ohella kiellettyjä toimia rajavyöhykkeellä ovat muun muassa rajan koskemattomuuden tai rajarauhan loukkaaminen rajaan tai vieraan valtakunnan alueeseen tai siellä oleskelevaan henkilöön kohdistuvilla teoilla sekä ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden ja räjähdysaineiden hallussapito ja käyttö ilman lupaa.

Valtionrajarikoksesta ei tuomita ulkomaalaista, joka yllä mainittujen tekojen johdosta käännytetään tai karkotetaan maasta, eikä ulkomaalaista, joka pakolaisuuden perusteella hakee turvapaikkaa tai oleskelulupaa Suomessa. Valtionrajarikoksesta ei tuomita myöskään ulkomaalaista, joka on tehnyt jonkun valtionrajarikosta tarkoittavista teoista sen vuoksi, että hän on ollut ihmiskaupan kohteena.

Valtionrajarikos on rangaistava tahallisena. Tahallisuuteen sisältyy tieto, että rajaa ylittävällä ei ole siihen oikeuttavaa passia tai muuta asiakirjaa. Jos esimerkiksi passi on väärennetty, sen haltijan tulee olla tietoinen tästä seikasta. Jos kysymyksessä on rajan ylittäminen muuta kautta kuin luvallisesta rajanylityspaikasta, tahallisuuteen sisältyy tieto, ettei rajanylityspaikka ole luvallinen maahantulo- tai maastalähtöpaikka. Maahantulo- tai maastalähtökieltoa rikkovan tulee olla tietoinen siitä, että hänet on asetettu maahantulo- tai maastalähtökieltoon. Rajavyöhykkeellä luvatta oleskelevan tahallisuuteen kuuluu tieto, että hän on rajavyöhykkeellä, jossa liikkuminen on rajoitettua.

Rangaistuksena valtionrajarikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]