Minilex - Lakipuhelin

Alueloukkaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alueloukkaus on nimensä mukaisesti rikos, jossa vieraan valtion aluetta loukataan. Loukkaaminen tapahtuu yleisimmin siten, että vieraan valtion sotilas tai alus rikkoo valtion alueellista koskemattomuutta. Alueellisen koskemattomuuden rikkominen tapahtuu esimerkiksi ylittämällä valtionrajan luvatta.

Suomessa alueloukkaus määritellään rikoslaissa rikoksen muodoksi, joka voi tapahtua useammalla eri tavalla rikkomalla aluevalvontalaissa säädettyjä seikkoja. Aluevalvontalaissa määriteltyjä aluerikkomuksen muotoja ovat esimerkiksi luvaton merenpohjan tutkiminen tai laitesukelluksen harjoittaminen suoja-alueella. Aluerikkomuksesta voidaan tuomita sakkoihin.

Vakavampia alueloukkauksia taasen ovat esimerkiksi vieraan valtion sotilaan tai sotilasajoneuvon luvaton tulo Suomen valtion alueelle tai valtiollisen ilma-aluksen luvaton tulo Suomen valtion ilmakehään. Uusimpien lainuudistusten myötä myös tunnuksettoman sotilaan läsnäolo Suomen alueella on alueloukkaus. Rangaistus alueloukkauksesta voi olla sakko tai enintään vuosi vankeutta.

Alueloukkaus ei kuitenkaan aina johda rikosoikeudelliseen seuraamukseen. Syyttäjä voi jättää syyttämättä alueloukkauksesta, mikäli teko on saatu välittömästi keskeytetyksi tai alueloukkaukseen syyllistynyt on karkotettu tai käännytetty Suomesta. Myöskään vieraan valtion valtiollisen ilma-aluksen ilmatilaloukkaus ei aina johda toimenpiteisiin.

Suomessa alueloukkaukselle tyypillistä on siis se, ettei siihen syyllisty siviili vaan vieraan valtion sotilas tai valtiollinen alus. Suomen valtion alueella oleskelu tai sinne tuleminen ei siis aina ole alueloukkaus vaan ainoastaan silloin, kun se tapahtuu luvatta. Luvanvaraisesta maahantulosta päättää pääesikunta tai jossain tapauksissa puolustusministeriö. Mahdollisia alueloukkauksia taasen tutkii Rajavartiolaitos.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa