Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja mellakka

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mellakka on uhkaavaa käyttäytymistä väkijoukossa, jossa aikomuksena on väkivalta taikka omaisuuteen kohdistuva huomattava vahingonteko. Mellakka on rikos yleistä järjestystä vastaan, joka on säädetty rangaistavaksi Suomen rikoslaissa.

Mellakasta tuomitaan lain mukaan se, joka väkijoukon selkeästi aikoessa käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai aiheuttaa omaisuuteen kohdistuvaa huomattavaa vahinkoa osallistuu teoillaan väkijoukon toimintaan, ja tällöin jättää noudattamatta viranomaisen antaman hajaantumiskäskyn.

Jotta tekijää voidaan rangaista mellakasta, on tämän ensinnäkin tullut osallistua väkijoukon toimintaan. Mellakkaan osallistuvan teot voivat olla esimerkiksi puhetta tai muunlaista käyttäytymistä, joka on uhkaavaa. Lisäksi rangaistavuuden edellytyksenä on se, ettei mellakkaan osallistuva noudata käskyä, jolla viranomainen, useimmiten poliisi, määrää väkijoukon hajaantumaan.

Kyseessä voi olla rikoslaissa määritelty mellakka, vaikkei väkivaltaa olisi käytetty ollenkaan. Lain sanamuodon mukaan aikomus henkilöön tai omaisuuteen kohdistuvaan väkivallan käyttöön on riittävää sille, että tekijä voidaan tuomita mellakasta. Mikäli väkivaltaa käytetään, on kyseessä vakavampi rikos, eli väkivaltainen mellakka. Myös väkivaltaisen mellakan johtamisesta säädetään erikseen.

Mellakasta seuraava rangaistus voi olla sakko tai enintään yhden vuoden vankeus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa