Minilex - Lakipuhelin

Sovittelun estyminen: Taloudellisen hyödyn tavoittelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Taloudellisella hyödyllä tarkoitetaan vahingonkorvausoikeudessa jotakin etuutta, kuten rahaa, jonka vahingon aiheuttaja on saanut itselleen tai vaikkapa läheiselleen vahinkotapahtuman seurauksena. Jos vahinko on aiheutettu taloudellisen hyödyn tavoittelun tarkoituksessa, yleensä sovitteluun ei ryhdytä vaan korvausmäärä tuomitaan täyden korvauksen periaatteen mukaisesti.

Taloudellisen edun tavoittelemiseksi luetaan kaikenlainen toiminta, jonka tavoitteena on oikeudettomasti hyötyä taloudellisesti toisen henkilön kustannuksella. Toiminta on usein tahallista ja tarkoitushakuista. Tällaista menettelyä pidetään pääsääntöisesti sen verran itsekkäänä ja moitittavana, että vahingon aiheuttaneen ei yleensä katsota ansaitsevan helpotusta korvausvastuuseensa.

Sovittelun tekemättä jättäminen on kuitenkin tuomioistuimen harkinnassa. Se seikka että vahinko on aiheutettu taloudellista hyötyä tavoitellen ei ole ehdoton este korvauksen sovittelulle, varsinkaan jos vahinkoa ei ole aiheutettu tahallisesti ja jos muut olosuhteet antavat sovitteluun aihetta. Sovittelun aiheellisuus määritetään tapauksen kokonaisarvion perusteella, huomioiden kaikki asiassa merkittävät seikat.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa