Minilex - Lakipuhelin

Sovittelun estyminen: Vakuutus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vahingonkorvauksen määrää ei yleensä sovitella, jos vahingon aiheuttajalla on korvausta määrättäessä voimassa jonkinlainen vakuutus, joka kattaa tapahtuneen vahingon korvaamisen. Tällöinhän vahingon aiheuttaja ei itse tavallaan maksa korvausmäärää, joten korvausvastuu ei myöskään voi muodostua hänelle kohtuuttomaksi taloudelliseksi rasitukseksi.

Vahingonkorvausoikeudessa on yleisenä periaatteena, että korvausvastuu ei saa olla vahingon aiheuttajalle niin suuri taloudellinen rasitus, että tämän taloudellinen asema vaarantuu kohtuuttomasti. Kun vahingon aiheuttajalla on vakuutus ja korvaus maksetaan vakuutusvaroista, tätä vaaraa ei ole. Korvaus tuomitaan tällöin pääsääntöisesti täyden korvauksen periaatteen mukaisesti.

Vakuutus josta korvaussumma maksetaan voi olla esimerkiksi vastuuvakuutus. Vastuuvakuutukset kattavat sellaiset vahingot, joista vakuutuksen ottaja on korvausvastuussa kolmanteen tahoon nähden. Itselle aiheutuneet vahingot korvataan yleensä muunlaisista vakuutuksista.

Vaikka vahingon aiheuttajalla olisi vakuutus, sovittelun mahdollisuus ei ole yksiselitteisesti poissuljettu, vaan korvausasiassa voi olla seikkoja jotka puoltavat sovittelua kaikesta huolimatta. Esimerkiksi jos vahingon kärsijä on voimakkaasti myötävaikuttanut vahingon syntymiseen tai pahentumiseen, voidaan katsoa ettei täysi korvaus ole kohtuullinen. Sovittelun tarpeellisuus arvioidaan aina tapauskohtaisesti.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa