Minilex - Lakipuhelin

Tuottamuksen aste: Tahallisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vahingonkorvausoikeudessa vahinkotapahtumaa arvioidaan hieman eri tavoin riippuen siitä, minkä tasoista syyllisyyden astetta vahinkoon johtanut teko toiminta osoittaa. Jos vahinko on aiheutettu huolimattomuudesta eli tuottamuksellisesti, vahingonkorvausta voidaan usein sovitella vastaamaan sitä, kuinka moitittavaa vahingon aiheuttajan toiminta oli. Jos vahingon aiheuttaja on kuitenkin aiheuttanut vahingon tahallisella teolla, on tuomioistuin yleensä suhtautunut sovitteluvaatimuksiin hyvin torjuvasti.

Vahingonkorvauslaissa säädetään nimenomaisesti, että jos vahinko on aiheutettu tahallisesti, on täysi korvaus tuomittava ellei erityisistä syistä muuta johdu. Sovittelun aiheellisuus arvioidaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti, ja kokonaisarvioinnin perusteella myös tahallisesta teosta johtuvaa vahingonkorvausta saatetaan sovitella.

Tahallisuutta voi olla vaikea todistaa korvausasiassa, sillä tahallisen teon tehnyt voi hyvinkin väittää ettei oikeasti toiminutkaan tahallisesti. Tahallisuutta osoittava seikka on esimerkiksi se, että vahingon aiheuttaja todennäköisesti tiesi että hänen toimintansa tulee aiheuttamaan vahinkoa, mutta hän ryhtyi siihen seurauksista piittaamatta. Vaikka vahingon vaara olisi hyvinkin alhainen, kyse on tahallisesta teosta jos vahingon aiheuttaja toimii riskin tiedostaen ja vahinko pääsee aiheutumaan.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa