Minilex - Lakipuhelin

Prokura ja prokuristi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Prokura on yleisvaltakirja, jonka kaupparekisteriin merkitty elinkeinonharjoittaja voi antaa toiselle henkilölle merkkinä valtuutuksesta. Prokuran haltijasta käytetään nimitystä prokuristi.

Prokura perustetaan antamalla prokuristille valtakirja.Valtakirjan tekstissä valtakirja on nimenomaisesti ilmoitettava prokuraksi. Valtakirjan anataminen ei kuitenkaan ole kaikissa tilanteissa välttämätöntä, sillä prokuravaltuutus voi syntyä myös, jos päämies pystyy muulla tavoin osoittamaan henkilön prokuristikseen. Kirjallinen prokura kuitenkin oikeuttaa prokuristin edustamaan päämiestään myös tuomioistuimessa ja muissa viranomaisissa. Prokura voidaan rekisteröidä kaupparekisteriin.

Prokuristilla on laaja toimivalta, sillä hän saa toimia päämiehensä puolesta kaikessa, mikä kuuluu päämiehen liiketoiminnan harjoittamiseen, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Erityinen valtuutus vaaditaan joihinkin kiinteistöön liittyviin toimiin, kuten kiinteistön kauppaan. Prokuristilla on toiminimenkirjoitusoikeus ja käyttäessään tätä oikeutta täytyy hänen osoittaa toimivansa prokuran nojalla, esimerkiksi lisäyksellä prokuristina, p.p. tai per procuram.  

Prokura voidaan antaa usealle henkilölle siten, että he voivat käyttää sitä ainoastaan yhdessä. Tällöin kyseessä on yhteisprokura. On myös mahdollista määrätä, että prokuristi saa edustaa yhtiötä ainoastaan yhdessä yhden tai useamman yhtiön edustajan tai yhtiömiehen kanssa.

Prokuristilla ei ole oikeuttaa siirtää prokuraa toiselle henkilölle. Prokura on mahdollista peruuttaa milloin tahansa. Huomattavaa kuitenkin on, että päämiehen kuolema ei lakkauta prokuraa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa