Minilex - Lakipuhelin

Pätemättömyysperusteena petollinen viettely eli siviilipetos

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Petollinen viettely, toiselta nimeltään siviilipetos, voidaan käsittää tietoiseksi harhaanjohtamiseksi sopimuksen synnyssä. Tällöin sopimus ei sido vieteltyä. Tietoisuus tässä yhteydessä käsittää kuitenkin myös tilanteet, joissa virheellisyydestä hyötyvän osapuolen olisi pitänyt tietää tiedon virheellisyydestä.

Esimerkiksi käytettyjen tavaroiden myyjän totuudenvastainen tieto myytävästä tavarasta ei vapauta myyjää vastuusta petollisen viettelyn suhteen, vaan voidaan perustellusti olettaa, että myyjän tulisi asianmukaisesti tarkistaa tavarasta annettujen tietojen oikeellisuus.

Kyse on siis sellaisesta olennaisesta väärästä tiedosta, minkä varassa sopijakumppani on tehnyt päätöksensä luullen tietoa oikeaksi. Edellytyksenä sopimuksen sitomattomuudelle on, että osapuoli ei olisi tehnyt kauppaa oikean tiedon varassa.

Petollinen viettely arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Esimerkiksi iäkkäiden henkilöiden kohdalla petolliseen viettelyyn voi syyllistyä verraten vähäisestäkin harhaanjohtamisesta.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »