Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan edustajisto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Edustajisto

Yleensä osuuskunnan jäsenet käyttävät päätösvaltaansa osuuskunnan kokouksessa. Osuuskunnan säännöissä voidaan kuitenkin määrätä, että jäsenten päätösvaltaa joko kaikissa tai vaihtoehtoisesti vain joissakin asioissa käyttää osuuskunnan kokouksen sijasta jäsenten valitsema edustajisto. Yleensä näin toimitaan varsinkin silloin, kun kyseessä on jäsenmäärältään suuri osuuskunta.

Mikäli päätösvaltaa käyttää edustajisto, on säännöissä määrättävä, miten edustajisto valitaan, mitkä ovat sen tehtävät, mikä on siihen valittavien jäsenten lukumäärä ja kuinka pitkä on heidän toimikautensa. Lisäksi sääntöihin on otettava määräys edustajiston täydentämisestä tilanteessa, jossa edustajistoon valitun toimi päättyy kesken toimikauden. Toimikauden on päätyttävä viimeistään kuudentena valinnan jälkeisenä tilikautena.

 

Edustajiston valinta

Edustajisto tulee aina valita suhteellista vaalitapaa käyttäen, eli äänet annetaan suoraan ehdokkaille ja ehdokkaiden saamat äänimäärät toimivat vertailulukuina, joiden suuruus ratkaisee sen, ketkä valitaan. Osuuskunnan säännöissä voidaan mainita, että edustajiston jäsenet valitaan eri vaalipiireistä. Tällöin on säännöissä myös mainittava, millä perusteilla jäsenet jaetaan eri vaalipiireihin. Säännöissä myös yleensä määrätään, määräytyykö kustakin vaalipiiristä valittavien edustajiston jäsenten suhteellinen osuus koko edustajistosta osuuskunnan jäsenten lukumäärän perusteella, jäsenten osuuksien lukumäärän tai niistä suoritetun määrän perusteella, osuuskunnan tarjoamien tai järjestämien palveluiden käytön mukaan vai jonkin muun säännöissä määrätyn perusteen mukaan.

Osuuskunnan edustajisto käyttää äänivaltaansa edustajiston kokouksessa, jossa jokaisella edustajiston jäsenellä on aina yksi ääni. Edustajiston jäsenen ääni on henkilökohtainen, eikä sitä voi käyttää asiamiehen välityksellä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]