Minilex - Lakipuhelin

Kuka edustaa osuuskuntaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskunnan hallitus ja toimitusjohtaja

Osuuskunnan hallitus edustaa osuuskuntaa ulospäin ja kirjoittaa sen toiminimen. Luonnollisesti myös toimitusjohtajalla on oikeus edustaa osuuskuntaa hänen tehtäviinsä kuuluvissa asioissa, eli hoitaessaan osuuskunnan päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti sekä huolehtiessaan siitä, että osuuskunnan kirjanpito on lainmukainen ja osuuskunnan varainhoito on luotettavalla tavalla järjestetty.

 

Osuuskunnan säännöt

Osuuskunnan säännöissä voidaan määrätä, että yksittäisellä hallituksen jäsenellä tai toimitusjohtajalla on oikeus osuuskunnan toiminimen kirjoittamiseen tai että osuuskunnan hallitus tai hallintoneuvosto voi antaa tällaisen oikeuden valitsemalleen henkilölle. Hallintoneuvostolla ja hallituksella on myös milloin tahansa oikeus peruuttaa antamansa oikeus toiminimen kirjoittamiseen. Toiminimen kirjoittamisoikeutta voidaan säännöissä myös rajoittaa siten, että kahdella tai useammalla henkilöllä on vain yhdessä oikeus kirjoittaa toiminimi.

 

Oikeustoimen sitomattomuus

Edustajan osuuskunnan puolesta tekemä oikeustoimi ei sido osuuskuntaa, jos edustaja on joko toiminut vastoin osuuskuntia koskevassa lainsäädännössä säädettyä kelpoisuuden rajoitusta tai jos hän on rikkonut osuuskunnan säännöissä mainittua rajoitusta esimerkiksi kirjoittamalla yksin osuuskunnan toiminimen, vaikka tähän olisi sääntöjen mukaan vaadittu myös toinen henkilö. Edellä mainituissa tilanteissa puhutaan edustajan kelpoisuutensa ylittäen tehneistä oikeustoimista.

Edustajan toimivaltansa ylittäen tekemä oikeustoimi sitoo osuuskuntaa mikäli se, johon kyseinen oikeustoimi kohdistui, tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää toimivallan ylityksestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]