Minilex - Lakipuhelin

Ostajan ennakkoviivästys oikeuttaa kaupan purkuun

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajan ennakkoviivästys antaa myyjälle erikoisoikeuden purkaa kaupan tietyissä tapauksissa. Ennakkoviivästys on kysymyksessä silloin, kun ostajan taloudellinen asema ennen kauppahinnan tai sen osan maksamista heikkenee niin, ettei hän todennäköisesti pysty suorittamaan velvoitettaan.

Esimerkiksi kiinteistökaupassa myyjä voi vedota ennakkoviivästykseen, mikäli ostaja on asetettu konkurssiin tai hänet on todettu ulosmittauksessa varattomaksi. Lisäksi ennakkoviivästys voi tulla kysymykseen, jos on ilmeistä, ettei ostaja tule suoriutumaan maksuvelvollisuudestaan. Näissä tilanteissa myyjällä on siis lähtökohtaisesti oikeus purkaa kiinteistökauppa, mutta kauppahinnan maksamisen tulee olla omistusoikeuden siirtymisen lopullisena ehtona. Kun kysymyksessä on kaupan purkaminen, on myyjällä oikeus saada vahingonkorvausta.

Myyjällä ei kuitenkaan ole oikeutta purkaa kiinteistökauppaa, jos ostajan maksamatta oleva kauppahinta ei ole olennaisen suuri. Ostajalla on myös mahdollista vaikuttaa tilanteeseen antamalla kohtuullisessa ajassa hyväksyttävä vakuus, että hän tulee maksamaan kauppahinnan. Mikäli maksua ei vakuuden perusteella annetun ajan sisällä kuulu, voi myyjä purkaa kaupan ja vaatia vahingonkorvausta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa