Minilex - Lakipuhelin

Ylivoimainen este (force majeure)

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ylivoimaisena esteenä voidaan pitää sellaista sopimuksen teon jälkeistä tapahtumaa, jota ei ole ollut mahdollista ennakoida. Latinankielinen ilmaisu olosuhteelle on force majeure. Ylivoimaisena esteenä mainitaan lainsäädännössä yleisen liikenteen tai maksuliikenteen keskeytyminen tai muu vastaava seikka. Pankki- tai postilakkoa voitaneen pitää tällaisena esteenä, jos se tosiasiallisesti estää vaadittavan suorituksen. Myös luonnonmullistukset, kuten maanjäristys ja hirmumyrsky, ovat ylivoimaisia esteitä.

Ylivoimainen este voi vaikuttaa muun muassa velan vanhentumisen pysähtymiseen, koron kertymiseen ja luontoissuoritusvelvollisuuteen. Mikäli kyseessä on ylivoimainen este, sopimusosapuoli voi välttää kyseisestä esteestä aiheutuvan vahingonkorvausvastuun. Ehdottomana edellytyksenä kuitenkin on, että ylivoimaisen esteen on oltava siihen vetoavan vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella. Esimerkiksi yritys ei voi pätevästi vedota työntekijöidensä lakkoon vastuusta vapauttavana perusteena.

Ylivoimaisesta esteestä ei ole kattavaa sääntelyä lainsäädännössä, vaan se on saanut tarkemman sisältönsä oikeuskäytännössä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]