Minilex - Lakipuhelin

Oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen ja koskemattomuuteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella on oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Tämän kääntöpuolena on kielto riistää kenenkään henkeä. Ketään ei myöskään saa tuomita kuolemaan, kiduttaa eikä muutoinkaan kohdella ihmisarvoa loukkaavasti.

Julkisen vallan käytön tulee aina perustua lakiin ja kaikessa julkisessa toiminnassa on aina noudatettava tarkasti lakia. Henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ei saa puuttua eikä vapautta riistää mielivaltaisesti eikä ilman laissa säädettyä perustetta. Rangaistuksen, johon sisältyy vapaudenmenetys, voi tuomita vain laillinen ja riippumaton tuomioistuin. Muun vapaudenmenetyksen laillisuus voidaan saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Näin ollen jos kyseessä on esimerkiksi poliisiviranomaisen suorittama pidättäminen, sen laillisuus tulee voida saattaa tuomioistuimen tutkittavaksi. Vapautensa menettäneen oikeudet turvataan lailla.

Oikeus henkilökohtaiseen koskemattomuuteen antaa suojaa esimerkiksi pakolla tehtäviä lääketieteellisiä toimenpiteitä vastaan. Ihmisellä on fyysisen koskemattomuuden suoja ja hänellä on oikeus määrätä itsestään ja ruumistaan. Ilman laissa säädettyä perustetta ei tähän oikeuteen ole mahdollista puuttua.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa