Minilex - Lakipuhelin

Sananvapauden rajoittaminen

» Selvitä asiasi heti - Soita 0600 12 450 »

Vaikka sananvapaus on perusoikeus, sitä on mahdollista rajoittaa tietyissä tilanteissa. Sanavapauden niin sanottuun ydinalueeseen ei kuitenkaan saa koskaan puuttua. Rajoitusten tulee aina olla laintasoisia, esimerkiksi viranomaisen määräyksellä sananvapautta ei voi rajoittaa.

Sananvapauteen on mahdollista säätää rajoituksia lailla silloin, kun on kyse kuvaohjelmiin liittyvistä lasten suojelemiseksi tehtävistä välttämättömistä rajoituksista. Tällöin lapsia pyritään suojelemaan heitä tavalla tai toisella vahingoittavalta materiaalilta. Yleensä kyse on seksuaalista tai väkivaltaista ainesta sisältävästä materiaalista. Lasten kehitykselle mahdollisesti haitalliset kuvaohjelmat tulee luokitella ennen niiden julkaisua, mikäli kohderyhmään kuuluu lapsia. Luokittelussa ohjelmalle luokitellaan 7, 12, 16 tai 18 vuoden ikäraja ja symboli, joka kuvaa ohjelman sisältöä. Ohjelma voidaan luokitella myös tarjottavaksi kaiken ikäisille, jos se ei ole lapsen kehitykselle haitallinen. Jos kuvaohjelma on tarkoitettu tarjottavaksi vain 18 vuotta täyttäneille, ei ohjelmaa tarvitse luokitella, mutta sen yhteyteen on tehtävä selvästi havaittava merkintä 18 vuoden ikärajasta. Tietyt kuvaohjelmat on kuitenkin säädetty kokonaan vapaaksi luokittelusta. Luokitteluvaatimus ei koske esimerkiksi ajankohtaista uutisaineistoa tai materiaalia, jossa käsitellään ruuanlaittoa, tietokilpailuja tai muita vastaavia aiheita. Jos kuvaohjelmaa kuitenkin koskee luokitteluvaatimus, ei sitä saa tarjota ennen kuin se on luokiteltu tai ohjelmaan tai sen yhteyteen on tehty helposti havaittava merkintä 18 ikärajasta

» Anna lakipuhelimen neuvoa - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit auttavat sinua selvittämään oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai pahentumisen.


Laaja lakimiesverkosto auttaa kaikissa lakiasioissa

Voit olla meihin yhteydessä sekä pienissä että suurissa asioissa. Eri oikeudenalat kattava laaja lakimiesverkosto hoitaa tarvittaessa lakiasiasi alusta loppuun. Etsimme halutessasi juuri sinulle sopivan lakimiehen ja tarkistamme oikeusturvavakuutuksesi soveltuvuuden tai mahdollisuutesi saada julkista oikeusapua valtion varoista. Älä siis jätä asiaasi hoitamatta, vaan soita meille ja anna asiantuntijoiden auttaa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Laissa sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä annetaan tarkempia säännöksiä perustuslaissa turvatun sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä. Sitä sovellettaessa ei viestintään saa kuitenkaan puuttua enempää kuin on välttämätöntä ottaen huomioon sananvapauden merkitys kansanvaltaisessa oikeusvaltiossa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa