Minilex - Lakipuhelin

Vaali- ja osallistumisoikeudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaikilla kahdeksantoista vuotta täyttäneillä Suomen kansalaisilla on äänioikeus valtiollisissa vaaleissa ja kansanäänestyksessä. Eduskuntavaaleissa jokainen äänioikeutettu on vaalikelpoinen, paitsi vajaavaltainen henkilö. Sotilasvirassa olevaa henkilöä ei kuitenkaan voida valita kansanedustajaksi.

Kunnallisvaaleissa ja kunnallisissa kansanäänestyksissä äänioikeus on Suomen, muiden Euroopan Unionin jäsenvaltioiden, Islannin ja Norjan kansalaisilla, jotka viimeistään vaalipäivänä täyttävät kahdeksantoista vuotta ja joiden kotikunta kyseisessä kunnassa on ollut vähintään 51 päivää ennen vaalipäivää. Myös muilla ulkomaalaisilla on äänioikeus kunnallisvaaleissa, mikäli kyseinen kunta on ollut heidän kotikuntansa vähintään kahden vuoden ajan ja he täyttävät muut äänioikeutetulle asetetut vaatimukset, eli käytännössä ovat tarpeeksi vanhoja käyttämään äänioikeutta.

Kunnallinen kansanäänestys on neuvoa-antava eikä sido kunnan toimielimiä. Valtuusto päättää, mistä asioista järjestetään kansanäänestys. Äänestys voi koskea koko kuntaa tai sen osaa. Kaikilla äänioikeutetuilla on yhtäläinen äänioikeus kunnallisessa kansanäänestyksessä. Jos vähintään viisi prosenttia kunnan asukkaista tekee yhdessä kansanäänestysaloitteen, valtuuston on viipymättä päätettävä, toimitetaanko aloitteessa mainittu kansanäänestys.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]