Minilex - Lakipuhelin

Vaali- ja osallistumisoikeudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaikilla kahdeksantoista vuotta täyttäneillä Suomen kansalaisilla on oikeus äänestää valtiollisissa vaaleissa ja kansanäänestyksessä. Eduskuntavaaleissa jokainen äänioikeutettu on vaalikelpoinen, ellei kyseessä ole vajaavaltainen henkilö. Sotilasvirassa olevaa henkilöä ei kuitenkaan voida valita kansanedustajaksi.

Kunnallisvaaleissa ja kunnallisessa kansanäänestyksessä äänioikeus on Suomen ja muun Euroopan Unionin jäsenvaltion, Islannin ja Norjan kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää kahdeksantoista vuotta ja jonka kotikunta kyseessä oleva kunta on 51 päivänä ennen vaalipäivää. Myös muulla ulkomaalaisella on äänioikeus kunnallisvaaleissa, mikäli kyseinen kunta on ollut hänen kotikuntansa kahden vuoden ajan ja hän täyttää muut äänioikeutetulle asetetut vaatimukset, eli käytännössä siis on tarpeeksi vanha käyttääkseen äänioikeutta.


» Haluatko vastauksen lakiasiaasi? - Soita 0600 12 450 »  Minilexin lakipuhelin on niitä harvoja palveluita, joita suosittelen ystävilleni.

  Mies, Länsi-Suomi


  Lakimiehet ovat avuliaita ja löytävät ratkaisuja vaikeilta tuntuviin asioihin.

  Nainen, Etelä-Suomi


  Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.

  Nainen, Itä-Suomi
Kunnallinen kansanäänestys on neuvoa-antava eli se ei sido kunnan toimielimiä. Valtuusto voi päättää, mistä asioista järjestetään kansanäänestys. Äänestys voi koskea koko kuntaa tai vain osaa siitä. Kaikilla äänioikeutetuilla on yhtäläinen äänioikeus kunnallisessa kansanäänestyksessä. Jos vähintään viisi prosenttia kunnan asukkaista tekee yhdessä kansaäänestysaloitteen, tulee valtuuston viipymättä päättää, toimitetaanko aloitteessa mainittu kansanäänestys.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 040 663 6051 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa