Minilex - Lakipuhelin

Mieleltään häiriintyneen vahingonkorvausta voidaan kohtuullistaa

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Jos vahingon aiheuttaja on mielisairas, vajaamielinen tai muutoin mielentilaltaan häiriintynyt, hänen vahingonkorvausvastuutaan voidaan kohtuullistaa samoilla perusteilla kuin alaikäisenkin. Tällaisten henkilöiden kohdalla korvausmäärän arvioinnissa huomioon otetaan vahingon aiheuttajan tila, teon laatu sekä vahingon aiheuttajan ja vahingon kärsijän varallisuusolot ja muut olosuhteet.

Korvausmäärän kohtuullistamista puoltaa esimerkiksi se, että vahingon aiheuttaja ei mielenvikaisuutensa takia ole ymmärtänyt toimintansa oikeudenvastaisuutta tai ei pysty kontrolloimaan toimintaansa normaalilla tavalla.

Mieleltään häiriintyneiden henkilöryhmään kuuluvat esimerkiksi kehitysvammaiset ja skitsofreenikot. Normaalia alhaisempi älykkyys tai lievät henkiset poikkeamat eivät ole sen sijaan syy vahingonkorvauksen kohtuullistamiseksi. Laki mainitsee myös sieluntoiminnaltaan häiriintyneet vahingon aiheuttajat, jotka voidaan rinnastaa vaikkapa pitkäaikaisalkoholistiin, joka näkee harhoja.

Toisaalta tilapäinen sieluntoiminnan häiriö, kuten alkoholin tai lääkkeiden vaikutuksen alaisena oleminen, ei ole peruste vahingonkorvauksen määrän kohtuullistamiseen. Näissä tapauksissa vahingon aiheuttajan katsotaan olevan itse pääsyyllinen siihen, että hän on joutunut sekavaan tilaan, minkä vuoksi korvausvastuun helpottaminen ei ole perusteltua.

Vaikka korvausmäärän kohtuullistaminen on lähtökohta mieleltään häiriintyneiden henkilöiden kohdalla, myös heille voidaan poikkeuksellisesti langettaa täysi korvausvastuu. Jos vahinkoon johtanut toiminta osoittaa selkeästi tahallisuutta ja suunnitelmallisuutta, sitä saatetaan pitää sen verran moitittavana että täysi korvaus on syytä tuomita.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »