Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistövälittäjän välityspalkkio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistönvälittäjä saa korvauksen toimeksiannon suorittamisesta välityspalkkiona. Välityspalkkion maksaa toimeksiantaja.

Välitysliikkeellä on oikeus palkkioon vain toteutuneista kaupoista tai syntyneistä vuokrasopimuksista. Tavallista on, että välityssopimuksiin lisätään kuitenkin ehto, jonka mukaan välittäjällä on oikeus palkkioon myös silloin kun toimeksiantaja kieltäytyy tekemästä kauppaa tai vuokrasopimusta välityssopimuksessa asetetuilla ehdoilla. Omistaja saa välityssopimuksesta huolimatta aina päättää mitä tekee omaisuudellaan ja kieltäytyä päättämästä kauppaa. Tämä kuitenkin voi johtaa siihen, että välittäjä on oikeutettu palkkioonsa. Tämä ehto voi toteutua esimerkiksi silloin kun välittäjä on saanut myytävästä asunnosta pyyntihintaa vastaavan tarjouksen, mutta myyjä kieltäytyykin syystä tai toisesta myymästä asuntoa.

Kiinteää välityspalkkiota, jota kaikkien välittäjien olisi noudatettava ei ole, vaan hinta määräytyy kunkin palveluntarjoajan määrittämän hinnaston mukaan. Välittäjien palkkioiden välillä voi siis olla suuriakin eroja. Palkkion on kuitenkin oltava kohtuullinen suoritettuun välitystehtävään nähden. Yleisesti palkkio määritellään tiettynä prosenttiosuutena kauppahinnasta, mutta kiinteähintaisia palkkioitakin käytetään. Välityspalkkio voidaan periä vain toimeksiantajalta. Mikäli välityskohteen molemmat sopimusosapuolet ovat toimeksiantajia voidaan välityspalkkiota periä yhtä palkkiota vastaava määrä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa