Minilex - Lakipuhelin

Takautumisoikeuden vanhentuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Takautumis- eli regressioikeus tarkoittaa henkilön oikeutta vaatia hyvitystä sellaiselta velalliselta, jonka puolesta hän on suorittanut jonkin tälle kuuluvan velvoitteen. Takautumisoikeutta tarvitaan esimerkiksi yhteisvastuullisissa velkasuhteissa sekä tilanteissa, joissa takaaja joutuu maksuvelvolliseksi velallisen itsensä sijaan. Takautumisoikeus – kuten harva muukaan rahasaatavalle perustuva vaatimus – ei kuitenkaan säily voimassa ikuisesti. Takautumisoikeuteen onkin vedottava tietyn määräajan sisällä, minkä päätyttyä takautumisoikeus vanhentuu eikä siihen enää voi pätevästi vedota.

Takautumisoikeuden vanhentumiseen sovelletaan yleisiä velan vanhentumista koskevia säännöksiä. Velan vanhentumista koskevan lain mukaan velvoitteen yleinen vanhentumisaika on 3 vuotta. Velan vanhentumisen voi kuitenkin tämän ajan sisällä katkaista, jolloin vanhentumisaika alkaa kulua alusta. Katkaisujen määrää ei lähtökohtaisesti ole rajoitettu, mutta luonnollisen henkilön maksettavaksi sopimuksen perusteella asetettu saatava vanhenee silti lopullisesti tapauksesta riippuen viimeistään 20 tai 25 vuodessa. Luonnollisella henkilöllä tarkoitetaan tässä yksittäistä ihmistä.

Velan yleisen vanhentumisajan alkamisajankohta riippuu siitä, minkälaisesta velasta on kyse. Jos velan maksamiselle on esimerkiksi asetettu ennalta määräpäivä eli eräpäivä, vanhentumisaika alkaa kulua eräpäivästä lukien. Jos taas kyse on esimerkiksi kaupasta, eikä vastikkeen suorittamiselle oli määrätty sitovasti eräpäivää ennalta, vanhentumisaika alkaa kulua, kun myyjä luovuttaa tavaran ostajalle tai suorittaa muun oman velvollisuutensa. Takautumisoikeuden kohdalla vanhentumisaika alkaa kulua siitä, kun henkilö maksaa erääntynyttä velkaa toisen puolesta eli kun hän on tehnyt takautumisoikeuden perusteena olevan suorituksen. Kannattaa siis huomata, ettei vanhentumisajan alkaminen ole tässä tapauksessa sidoksissa varsinaisen velan erääntymiseen vaan se alkaa vasta, kun esimerkiksi takaaja tai yhteisvelallinen on tehnyt suorituksen toisen puolesta.

Lainsäädännössä on otettu huomioon myös tilanne, jossa takaaja tai yhteisvelallinen onkin suorittanut velkaa jo ennen eräpäivää. Tässä tapauksessa takautumisoikeuden vanhentumisaika ei alakaan kulua velan suorittamisesta vaan takautumisoikeuden vanhentuminen lasketaan alkuperäisen velan eräpäivästä lukien. Tämä on ymmärrettävää, sillä ei olisi kovin mielekästä, jos velkaa suorittanut yhteisvelallinen voisi esittää takautumisoikeutensa perusteella vaatimuksia toisille velallisille, vaikka alkuperäinen velka ei edes vielä olisi erääntynyt maksettavaksi.

Takautumisoikeuden vanhentumisen määräajoista kannattaa kysyä epävarmassa tilanteessa neuvoa lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]