Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistönvälityssopimus ja irtisanominen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Toimeksiantajalla on oikeus tietyin edellytyksin irtisanoa toimeksiantosopimus sen voimassaoloaikana. Kysymyksessä on eräänlainen vetäytymisoikeus. Irtisanoessaan sopimuksen toimeksiantajan on joka tapauksessa korvattava välitysliikkeelle kohtuulliset kustannukset, jotka ovat aiheutuneet välitystehtävän suorittamiseen kuuluvista toimenpiteistä. Sen sijaan varsinaista palkkiota toimeksiantajan ei tarvitse maksaa.

Irtisanominen on mahdollista silloin, kun sopimuksen mukaisen kiinteistönvälitystehtävän toteuttaminen on tullut toimeksiantajalle pääasiassa hänestä itsestään riippumattomasta syystä suhteettoman epäedulliseksi tai epätarkoituksenmukaiseksi. Tällaisia hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi toimeksiantajan sairaus, toimeksiantajan lähiomaisen tai tähän verrattavan läheisen henkilön sairaus tai kuolema, lainsäädäntötoimet ja viranomaistoimet. Muutkin vastaavat perusteet kelpaavat irtisanomisperusteiksi, kunhan ne johtuvat pääasiassa toimeksiantajasta riippumattomasta syystä. Täydellistä riippumattomuutta toimeksiantajan menettelystä ei sen sijaan edellytetä. Toimeksiantajalla on kuitenkin oikeus irtisanoa sopimus heti päättyväksi ainoastaan ennen kuin hän hyväksynyt välityskohdetta koskevan ostotarjouksen.

Kiinteistönvälityssopimuksen irtisanominen on siis nimenomaan toimeksiantajan oikeus. Irtisanomiselle on joka tapauksessa oltava laissa tarkemmin määritelty hyväksyttävä peruste. Toimeksiantaja ei saa myöskään vetäytyä sopimuksesta maksamatta mitään korvausta välitysliikkeelle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa