Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistönvälitys ja vastuu toimeksiantajan vastapuolelle


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kiinteistönvälityksessä välitysliike on vastuussa sekä toimeksiantajalle että tämän vastapuolelle. Toimeksiantajalle välitysliike on virhe- ja vahingonkorvausvastuussa. Sen sijaan suhteessa toimeksiantajan vastapuoleen välitysliikkeellä on ainoastaan vahingonkorvausvastuu.

Toimeksiantajan vastapuolella eli ostajalla on oikeus saada välitysliikkeeltä korvaus vahingosta, jonka välitysliikkeen virheellinen menettely on hänelle aiheuttanut. Vaikka ostaja ei ole varsinaisessa sopimussuhteessa välitysliikkeeseen, on hänellä silti oikeus saada varallisuusvahinko korvatuksi suoraan välitysliikkeeltä. Vahingonkorvauksen edellytyksenä ei täten ole erityisen painavia syitä, joita yleensä vaaditaan sopimuksenulkoisessa vahingonkorvausvastuussa varallisuusvahingon korvaamiseen. Taloudellisen vahingon määrästä ei ole myöskään tarkoitus asettaa ankaraa näyttövelvollisuutta ostajalle. Välitysliikkeen vahingonkorvausvastuu ostajaa kohtaan saattaa johtua esimerkiksi tiedonantovelvollisuuden tai tietojen tarkistamisvelvollisuuden laiminlyönnistä.

Välitysliike ei siis ole vastuussa esimerkiksi kaupan kohteesta, salaisesta virheestä tai vääristä tiedoista, vaan ainoastaan oman toimintansa asianmukaisuudesta. Toisaalta vahingonkorvausvastuu on varsin laaja, sillä se ulottuu myös sopimussuhteen ulkopuolelle ostajaan. Välitysliikkeen vahingonkorvausvastuu suhteessa ostajaan ei joka tapauksessa rajoita ostajan oikeutta vaatia vahingonkorvausta toimeksiantajalta.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa