Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistönvälitys ja käsirahan palautus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistönvälityksessä käsirahan tarkoituksena on näyttää myyjälle vakavaa kaupantekotarkoitusta ja saada etulyöntiasema muihin kiinnostuneisiin nähden. Välitysliike saa ottaa ostotarjouksen tekijältä toimeksiantajan lukuun käsirahan vain, jos tästä on toimeksiantosopimuksessa nimenomaisesti sovittu. Tietyissä tilanteissa ostotarjouksen tekijän antama käsiraha on kuitenkin palautettava.

Käsiraha on palautettava ensinnäkin, jos välitysliike on vastaanottanut käsirahan eivätkä tarjoukseen otetut ehdot toteudu tai jos myyjä ei hyväksy tarjousta. Välitysliikkeen on tällöin palautettava käsiraha viipymättä tarjouksen tekijälle. Tähän ei kuitenkaan liity mitään vastuu- tai korkoseuraamuksia. Jos sen sijaan myyjä on hyväksynyt tarjouksen, mutta sopimusta ei silti synny myyjästä johtuvasta syystä, on välitysliikkeen palautettava käsiraha tarjouksen tekijälle vain siltä osin kuin sitä ei ole jo luovutettu myyjälle.

Käsirahaa palautettaessa on myös otettava huomioon, millainen on välitysliikkeen oikeus saada palkkio käsirahasta. Jos nimittäin kauppaa ei synny tarjouksen tekijästä johtuvasta syystä ja käsiraha jää toimeksiantajalle eli myyjälle, on toimeksiantosopimuksessa sovittava välitysliikkeen oikeudesta saada palkkionsa käsirahasta. Välitysliikkeelle tuleva osuus saa olla enintään puolet käsirahasta, mutta joka tapauksessa enintään sovitun välityspalkkion määrä.

Käsirahan palautus tulee siis kysymykseen tilanteissa, joissa kauppaa ei jostain syystä synny.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa