Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistönvälittäjän petos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun puhutaan kiinteistönvälittäjän tekemästä petoksesta, on petoksen tunnusmerkit samat kuin yleispiirteisesti muissakin petoksissa; petoksen tekijä hankkii itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä tai vahingoittaa toista erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä, saaden toisen tekemään jotain, josta aiheutuu taloudellista vahinkoa.

Jos kiinteistönvälittäjä kertoo myytävästä kohteesta tahallisesti virheellistä tietoa tai ei korjaa ostajan virheellistä käsitystä, ja näin vaikuttaa kaupantekoon ja hankkii hyötyä, kyseeseen voi tulla rikoslain säätelemä petos. Myös petoksen yritys on rangaistavaa. Vakavissa tilanteissa kyseessä voi olla jopa törkeä petos.

Toinen asia on se, että kiinteistönkauppaa voi koskea virhe sillä perusteella, että myyjä on antanut ostajalle virheellistä tai harhaanjohtavaa tietoa tai ei ole oikaissut ostajan virheellistä käsitystä kiinteistöstä. Jos myyjän puolesta on toiminut kiinteistönvälittäjä, myyjä vastaa myös hänen antamistaan tiedoista sekä tiedonantovelvollisuuden laiminlyönnistä. Virhevastuu on siis tällöinkin myyjällä, mutta kiinteistönvälittäjä on korvausvastuussa toimeksiantajalleen aiheuttamastaan virheestä. Virheen vaikutuksesta toimeksiantoon ja vahingonkorvaukseen säädetään laissa kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä sekä kiinteistönvälitysliikkeistä ja vuokrahuoneiston välitysliikkeistä annetussa laissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa