Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistönvälittäjä ja käsirahan vastaanottaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostotarjouksen vakuudeksi annettavasta käsirahasta ei ole Suomessa yleisiä säännöksiä. Käsirahalla on kuitenkin erityinen merkitys, kun kaupanteossa käytetään kiinteistönvälittäjää. Käsirahan tarjoaminen on yksi tapa näyttää myyjälle vakavaa kaupantekotarkoitustaan ja saada etulyöntiasema muihin kiinnostuneisiin nähden. Tarjouksen vahvistaminen käsirahalla siis edistää kaupantekoa.

Kiinteistönvälittäjä saa vastaanottaa ostotarjouksen tekijältä toimeksiantajan lukuun käsirahan ainoastaan, jos tästä on toimeksiantosopimuksessa sovittu. Toimeksiantosopimuksessa on siten nimenomaisesti sovittava käsirahasta. Kerrallaan saa vastaanottaa vain yhden käsirahan. Kiinteistönvälittäjä ei nimittäin saa vastaanottaa keneltäkään muulta tarjousta tai käsirahaa ennen kuin aikaisempi käsiraha on palautettu tarjouksen tekijälle tai on käynyt selväksi, että käsiraha jää toimeksiantajan hyväksi. Kyseisen menettelyn tarkoituksena on suojata ensimmäiseksi käsirahan antaneen luottamusta kaupantekomahdollisuuksiinsa. Kiinteistönvälittäjän on pidettävä sen haltuun luovutettu käsiraha erillään välitysliikkeen omista varoista ja talletettava se pankkitilille tai säilytettävä muulla yhtä luotettavalla tavalla.

Käsirahan vastaanottamiseen liittyy lisäksi tietty informaatiovelvollisuus osapuolten tietämättömyyden poistamiseksi sekä oikeudenmenetysten välttämiseksi. Kiinteistönvälittäjän on laadittava tarjouksesta asiakirja, johon otetaan kaikki tarjouksen ehdot ja mahdollinen ehto käsirahan menettämisestä. Tällaista asiakirjaa ei tarvitse kuitenkaan laatia, jos tarjous on tehty sellaisissa olosuhteissa, joissa velvollisuuden täyttäminen aiheuttaisi kohtuutonta hankaluutta.

Kiinteistönvälityksessä käsirahan käyttö on siis sallittu, mutta sitä on rajoitettu eräin pakottavin säännöksin. Epätietoisia osapuolia on myös pyritty suojaamaan asettamalla kiinteistönvälittäjälle informaatiovelvollisuus käsirahaan liittyvistä menettämisseuraamuksista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa