Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan käsiraha

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostotarjouksen vakuudeksi annettavalla käsirahalla on tärkeä merkitys varsinkin asunto-osakkeiden kaupassa ja kiinteistökaupassa. Käsirahan tarjoaminen on yksi tapa osoittaa myyjälle vakavaa kaupantekotarkoitustaan ja saada etulyöntiasema muihin kiinnostuneisiin nähden. Tarjouksen vahvistaminen käsirahalla siis edistää kaupantekoa. Kiinteistökaupassa ei ole varsinaista säännöstä käsirahasta toisin kuin asunto-osakkaiden kaupassa.

Jos kiinteistökaupassa halutaan maksaa käsiraha, on tehtävä esisopimus. Jotta esisopimus on pätevä, on se tehtävä kuten normaali kiinteistön kauppa eli kirjallisesti ja tiettyjä muotomääräyksiä noudattaen. Esisopimuksessa tulee mainita sopimuksen tarkoitus, kaupan kohde, kaupan osapuolet sekä kauppahinta tai peruste, jonka mukaan kauppahinta määräytyy. Esisopimuksessa on myös mainittava se päivä, jona kiinteistön kauppa on viimeistään tehtävä ja ne ehdot, joiden täyttyessä kauppa tehdään. Myyjän ja ostajan on allekirjoitettava sopimus, minkä lisäksi julkisen kaupanvahvistajan on vahvistettava esisopimus. Jos esisopimusta ei ole tehty näitä muotomääräyksiä soveltaen, ei se sido osapuolia. Myöskään esisopimuksessa mainittu käsiraha ja sen menettämisseuraamus eivät sido osapuolia. Jos käsiraha on kuitenkin tällöin maksettu, pitää se palauttaa.

Kiinteistönkaupassa käsirahan sitovuus edellyttää siis määrämuotoista esisopimusta. Esimerkiksi kiinteistönvälittäjät eivät usein edes ota kiinteistökaupassa käsirahaa, sillä se jää vaille oikeudellista merkitystä, jos sopimusta ei ole tehty täysin oikeassa muodossa. Epäselvissä tilanteissa kannattaakin oikeudenmenetysten välttämiseksi ottaa yhteys lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa