Minilex - Lakipuhelin

Käsirahan palautus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kiinteistönvälityslain (laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä) mukaan välitysliike saa vastaanottaa kiinteistöstä käsirahan myyjän lukuun vain, mikäli tästä on toimeksiannossa sovittu. Kun välitysliike vastaanottaa käsirahan, tulee sen huolehtia siitä, että tarjouksesta laaditaan asiakirja, johon otetaan kaikki tarjouksen ehdot ja mahdollinen ehto käsirahan menettämisestä. Ilman nimenomaista ehtoa ei käsiraha voi jäädä myyjälle.

Jos välitysliike on ottanut käsirahan eivätkä tarjoukseen otetut ehdot toteudu, tai jos myyjä ei hyväksy tarjousta, välitysliikkeen on palautettava käsiraha viipymättä tarjouksen tekijälle. Jos myyjä on hyväksynyt tarjouksen, mutta sopimusta ei synny myyjästä johtuvasta syystä, välitysliikkeen on palautettava käsiraha viipymättä tarjouksen tekijälle siltä osin kuin sitä ei ole luovutettu myyjälle.

Kun välitettävä kohde on kiinteistö, välitysliikkeen on lisäksi selvitettävä tarjouksen tekijälle, mitä maakaaressa säädetään korvauksesta kaupasta vetäytymisestä. Maakaaren mukaan nimittäin kaupan tekemisestä kieltäytyneen osapuolen on korvattava toiselle osapuolelle kiinteistöön tutustumisesta ja muista kaupantekoon liittyvistä tarpeellisista toimista aiheutuneet kohtuulliset kustannukset. Jos käsirahaa on annettu, osapuolen on palautettava siitä osa, joka ylittää edellä mainitut kustannukset. Niinpä käsirahan palautus ei välttämättä toteudukaan täysimääräisenä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa