Minilex - Lakipuhelin

Käsirahan palauttaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Käsirahalla tarkoitetaan tarjouksen tekijän myyjälle maksamaa rahasummaa tehdyn ostotarjouksen vakuudeksi. Käsirahan palauttaminen tulee suorittaa lain määrittelemissä tilanteissa ja mahdollisesti tämän lisäksi osapuolen tulee suoritettava vakiokorvaus tilanteesta riippuen. Käsirahan palauttamista käsitellään artikkelissa erityisesti asuntokauppaa koskevia tilanteita ajatellen.

Myyjällä on kielto ottaa vastaan päällekkäisiä käsirahoja. Näin ollen, mikäli myyjä haluaa ottaa vastaan uuden tarjouksen ja sitä koskevan käsirahan, tulee hänen palauttaa edellinen käsiraha ensin. Jos myyjä on ottanut vastaan päällekkäisiä käsirahoja, ostajaehdokkaiden tekemät tarjoukset eivät sido tarjouksen tekijöitä.

Jos kauppa toteutuu, käsiraha tulee laskea kokonaisuudessaan osaksi kauppahintaa. Mikäli kauppaa ei toteuteta ostajasta johtuvasta syystä, on myyjällä lähtökohtaisesti oikeus pitää käsiraha tai saada muutoin sovittu vakiokorvaus.

Mikäli kauppa jää sen sijaan syntymättä muusta, kuin tarjouksen tekijästä eli ostajaehdokkaasta johtuvasta syystä, tulee myyjän palauttaa käsiraha takaisin. Jos myyjä ei ole suostunut toteuttamaan kauppaa osapuolten sopimalla tavalla, myyjän on suoritettava käsirahan palauttamisen lisäksi sitä vastaava summa korvaukseksi kaupasta vetäytymisestä. Menetettävän käsirahan tai vakiokorvauksen suuruus voi kuitenkin enintään olla neljä prosenttia tarjouksen mukaisesta kauppahinnasta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa