Minilex - Lakipuhelin

Erittäin moitittava teko estää yleensä vahingonkorvauksen sovittelun

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vahingonkorvausoikeudessa on perinteisesti katsottu, että mitä suurempi moite vahingon aiheuttajaan voidaan kohdistaa, sitä pienempi on todennäköisyys että korvausmäärää sovitellaan vahingon aiheuttajan hyväksi. Moitittavuus arvioidaan tapauskohtaisesti ja yksistään se, että aiheutunut vahinko on rahamääräisesti arvioiden huomattavan suuri, ei osoita että vahingon aiheuttaja olisi toiminut moitittavasti.

Vahingon aiheuttajan toimintaa voidaan pitää erityisen moitittavana monesta syystä. Erityisesti jos vahingon aiheuttajan toiminnassa ilmenee useita moitittavia piirteitä, tekoa pidetään helposti kokonaisuutena arvioiden moitittavana, vaikka yksittäin moitittavat piirteet olisivat vähäisiä.

Jos vahingon aiheuttajan toiminta osoittaa törkeää huolimattomuutta tai on jopa tahallista vahingon aiheuttamista, kyse on yleensä moitittavasta toiminnasta. Toisin sanoen vahingon aiheuttaja on ottanut moitittavan riskin eikä ole välittänyt vahingon aiheutumisen mahdollisuudesta.

Sellainen tilanne jossa vahinko oli helposti ennakoitavissa ja estettävissä tai rajoitettavissa, mutta vahingon aiheuttaja on siitä huolimatta päästänyt vahingon tapahtumaan, osoittaa yleensä vahingon aiheuttajan toimineen erityisen moitittavasti. Myös jos vahinko on aiheutettu rikkomalla lakia tai muita velvoittavia oikeusohjeita, kuten osakeyhtiön yhtiöjärjestystä, tekoa pidetään yleensä erityisen moitittavana.

Toisaalta vaikka vahingon aiheuttajan toiminta olisikin kokonaisuutena arvioiden huomattavan moitittavaa, sovittelun mahdollisuus ei ole täysin poissuljettu. Esimerkiksi jos vahinkotapahtuma on ollut yllättävän suuri tai muutoin tapahtumana epätavallinen ja odottamaton, korvausta saatetaan kohtuuden mukaan sovitella moitittavuudesta huolimatta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa