Minilex - Lakipuhelin

Ampuma-aserikos vanhenee

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoksen vanhenemisella tarkoitetaan sitä, ettei siitä voida enää tietyn ajan jälkeen nostaa syytettä. Ampuma-aserikos vanhenee viidessä vuodessa rikoksen tekopäivästä.

Rikoksen vanhenemisella tarkoitetaan sitä, että kun tarpeeksi aikaa kuluu rikoksen tekopäivästä, sen käsittely tuomioistuimessa on liian myöhäistä. Tätä kutsutaan myös syyteoikeuden vanhenemiseksi. Kun rikos tapahtuu, poliisi suorittaa esitutkinnan, jonka jälkeen syyttäjä tiettyjen kriteereiden täyttyessä nostaa ja ajaa syytettä tuomioistuimessa.

Osa rikoksista on niin sanottuja asianomistajarikoksia, jolloin rikoksen uhrilla on valta päättää syytteen nostamisesta, eikä virallisella syyttäjällä ole oikeutta nostaa syytettä oma-aloitteisesti. Ampuma-aserikos on kuitenkin virallisen syyttäjän alainen rikos, jolloin syyttäjä voi rikosta epäillessään nostaa syytteen. Rikoksen ja sen syyteoikeuden vanheneminen riippuu siitä, mikä on rikoksesta annettu enimmäisrangaistus. Koska ampuma-aserikoksesta tuomitulle voidaan määrätä enintään kaksi vuotta vankeutta, tämän rikoksen syyteoikeus vanhenee lain mukaan viidessä vuodessa.

Vanheneminen alkaa rikoksen tekopäivästä, ja syyteoikeus osallisuudesta rikokseen alkaa vanhentua samana päivänä kuin syyteoikeus itse pääteosta. Jotta vanhentuminen katsottaisiin lain mukaan katkenneeksi, poliisin on tullut tehdä esitutkinta, syyttäjän on tullut suorittaa syyteharkinta, ja haaste on tullut antaa vastaajalle. Jos syyttäjä ei siis ole nostanut syytettä ampuma-aserikoksesta viiden vuoden kuluessa epäillyn rikoksen tekopäivästä, ei asiasta voida enää nostaa syytettä.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä ampuma-aserikoksen vanhenemisesta, voit ottaa yhteyttä lakimieheen esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa