Minilex - Lakipuhelin

Ampuma-aserikos ja kaasusumutin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kaasusumuttimella tarkoitetaan lain mukaan sellaista välinettä, jolla voidaan levittää ilmaan kyynelkaasua. Kaasusumuttimeksi katsotaan myös väline, jolla voidaan levittää vastaavan kaltaista lamaannuttavaa ainetta, joka on käyttötarkoitukseltaan sekä vaikutukseltaan verrattavissa kyynelkaasuun. Vaikka oikeuskäytännössä kaasusumutinta ei ole katsottu ampuma-aseeksi, edellyttää sumuttimen hankkiminen sekä hallussapito pääsääntöisesti kuitenkin poliisin myöntämää lupaa. Tietyissä tilanteissa kaasusumuttimen kanssa toimimisen voidaan katsoa täyttävän ampuma-aserikoksen tunnusmerkit.

Ensinnäkin ampuma-aserikokseen katsotaan syyllistyvän sen, joka ampuma-aselain vastaisesti siirtää tai tuo Suomeen, kaupallisessa tarkoituksessa vie, kautta kuljettaa tai valmistaa taikka pitää kaupan, hankkii, pitää hallussaan tai luovuttaa kaasusumuttimen. Tällöin tekijä voidaan tuomita ampuma-aserikoksesta.

Lisäksi ampuma-aserikos on käsillä silloin, kun kaasusumutin korjataan kaupallisessa tarkoituksessa. Erikseen laissa säädetään rangaistavaksi kaasusumuttimen lainaaminen sellaiselle henkilölle, jolla ei ole oikeutta sumuttimen hallussapitoon.

Ampuma-aserikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kahden vuoden vankeuteen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa