Hei!

Jos avopuolisollani on ongelmia työpaikalla ja räikeitä epäkohtia työsuojelulain noudattamisessa, voiko kyseisestä yrityksestä tehdä muuta kuin valvontapyynnön aluehallintoon?

Entä voiko avopuolisoni valtuuttaa jonkun toisen henkilön hoitamaan hänen lakiasioitaan? Eli esimerkiksi, kun olemme pohtineet erään työntekijän haastamista oikeuteen, joka tahallisesti/törkeällä huolimattomuudellaan aiheutti yli 6 kuukautta kestäneen sairausloman puolisolleni, niin onko minun mahdollista "kolmantena osapuolena" saattaa tämä asia käräjäoikeuteen? Avopuolisoni valtuuttaisi minut valtakirjalla toimimaan hänen edustajanaan tässä asiassa? Entä vaikuttaako se asiaan, että kyseistä tapahtumasta on rikosilmoitus tehty?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450


Hei ja kiitos kysymyksestäsi. Aluehallintovirasto on työsuojelusta vastaava ensiaste. Aluehallintoviraston tarkastaja voi tehdä työpaikalle työsuojelutarkastuksen joko oma-aloitteisesti tai tehdyn ilmoituksen perusteella. Yleensä tarkastuksesta ilmoitetaan etukäteen, mutta se voidaan tehdä myös ennakkoon ilmoittamatta. Tarkastaja voi antaa esille tulleista epäkohdista työnantajalle ei sitovan korjauskehotuksen. Aluehallintovirasto puolestaan voi antaa työnantajaa velvoittavan päätöksen jonkun asian korjaamisesta. Tämä voi tulla kyseeseen myös siinä tapauksessa, ettei työnantaja noudata saamaansa työsuojeluviranomaisen korjauskehotusta. Työsuojeluviranomainen on velvollinen tekemään poliisille ilmoituksen, jos hän epäilee todennäköisin syin, että työturvallisuutta on rikottu rangaistavalla tavalla. Jokaisella on myös aina oikeus kieltäytyä omalle tai toisten työntekijöiden hengelle ja terveydelle vakavaa vaaraa aiheuttavan työn tekemisestä. Kieltäytymisellä ei kuitenkaan saa rajoittaa työn tekemistä enempää kuin vaaran välttämiseksi on välttämätöntä. Myös työpaikan työsuojeluvaltuutetulla on oikeus keskeyttää välitöntä vakavaa vaaraa aiheuttavan työn tekeminen.

Rikosasioissa asianomistajalla on vasta toissijainen syyteoikeus, asianomistaja voi nostaa syytteen, jos syyttäjä on päättänyt, ettei syytettä nosteta tai esitutkintaa suoriteta. Jos asiasta on tehty rikosilmoitus, poliisi suorittaa asiassa ensin esitutkinnan. Saadun materiaalin perusteella syyttäjä päättää siitä, nostaako asiassa syyteen vain ei. Jos teillä on lisäksi esimerkiksi vahingonkorvausvaatimus tekijää kohtaan asiassa, joka johtuu nimenomaan syytteessä mainitusta rikoksesta, vaatimus voidaan esittää rikosoikeudenkäynnin yhteydessä. Syyttäjä on myös lähtökohtaisesti velvollinen ajamaan korvausasiaa, ellei korvausvaade ole esimerkiksi selvästi perusteeton.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]