Teidän julkaisun "Riita-asia ja tuomioistuimen rooli" mukaan "tuomioistuimen tulee vain huolehtia prosessin etenemisestä lain mukaisesti". Voiko tuomari itse kuulustella asianosaista oikeudenkäyntiaikana tai antaa asianosaiselle, jolla ei ole avustajaa, vastapuolen kuulusteluohjeita? Voiko tällainen istunto kyseenalaistaa?

1 vastaus


Minilex

23 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lain mukaan tuomioistuimen tulee valvoa, valvoa, että asia tulee perusteellisesti käsitellyksi eikä asiaan sekoiteta mitään siihen kuulumatonta. Lisäksi jos asianosaisen esitys havaitaan epäselväksi tai epätäydelliseksi, tuomioistuimen on tehtävä hänelle riitakysymysten selvittämistä varten tarpeelliset kysymykset. Kyse on tältä osin niin sanotusta materiaalisesta eli aineellisesta prosessinjohdosta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että tuomari kysyy ja selvittää mitä asianosaiset tarkoittavat mahdollisesti epäselvillä tai ristiriitaisilla väitteillään ja lausumillaan.

Prosessinjohtoon kuuluu, että tuomari tarvittaessa selvittää, tai pikemminkin kysymyksin selventää, aikooko asianosainen vedota esittämäänsä seikkaan vaatimuksensa tueksi, todisteena vai onko kyseessä taustoittava seikka.

Asianosaisten vaatimukset ja niiden perusteet on siis selvennettävä asian ratkaisemiseksi. Aineellinen ja selvittävä prosessinjohto ei kuitenkaan tarkoita, että tuomioistuin prosessaisi asianosaisten puolesta: tuomioistuin on puolueeton.

Tuomioistuin voi aktiivisin prosessinjohtotoimin tarvittaessa selventää asiaa riippumatta siitä, onko asianosaisilla avustaja.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]