Verkko-ohje: ”Jos todistajan on kutsunut oikeuteen yksityinen asianosainen, jolle ei ole myönnetty oikeusapua, hän maksaa todistajalle tulevat korvaukset. Todistaja voi esittää oikeudessa oman korvausvaatimuksensa”. Yle.fi::n mukaan ”Syytetyn todistaja saattaakin saada tuhansienkin eurojen korvaukset, jotka lähes aina maksaa itse syytetty”. Kerran olin käräjillä, jossa todistajalle oli hyväksytty hänen esittämää 600 euroa todistuksesta puhelimitse, jossa henkilö puhui 10 minuuttia todistamalla, että ei muista vanhasta asiasta mitään. Nyt sain tietää, että yksityinen lakimies nimesi minut todistajaksi riita-asiasta. Mitä tarkoittaa ” oma korvausvaatimus”? Kuinka suurta korvausta voin esittää?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

todistajalla on oikeus saada korvaus tarpeellisista matkakustannuksista, toimeentulokustannuksista ja taloudellisista menetyksistä (oikeudenkäymiskaaren 17 luvun 65 §). Toisin sanoen todistajalle korvataan ne aiheelliset kulut ja tulonmenetykset, joita oikeudenkäyntiin menosta johtuu. (Toimeentulokustannuksilla tarkoitetaan mm. kuluja vieraalle paikkakunnalle majoittumisesta.)

Riita-asiassa korvauksen todistajalle maksaa ensi sijassa se yksityinen asianosainen, joka on nimennyt hänet todistamaan. Jos tämä asianosainen saa oikeusapua valtion varoista, myös todistajan korvauksen maksaa valtio. Korvauksen laskentaperusteet ovat sinänsä samat molemmissa tilanteissa.

Teidän siis tulee laskea, kuinka paljon oikeudenkäynnissä todistaminen tuottaa teille kuluja ja tulonmenetyksiä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]