Minilex - Lakipuhelin

Isyyden kumoaminen, kanneoikeus - KKO:2011:56

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Isyys
    Isyyden kumoaminen
    Kanne
    Kanneoikeus

Korkeimman oikeuden ratkaisussa 2011:56 oli kyse aviomies A:n vireille panemasta isyyden kumoamista koskevasta kanteesta. A kuoli kun asia oli vireillä Korkeimmassa oikeudessa. Korkein oikeus katsoi, että A:n yleistestamentin saajalla ei ollut isyyslain nojalla oikeutta jatkaa isyyden kumoamiskanteen ajamista. Koska kukaan A:n isyyslain mukainen lähin perillinen ei ilmoittanut halua jatkaa sitä, asia jätettiin sillensä.

A ja B olivat avioliitossa vuodesta 1994 lähtien. B on synnyttänyt C:n 1998. Puolisot tuomittiin avioeroon 2008. A vaati 5.5.2008 käräjäoikeutta vahvistamaan, ettei A ollut C:n isä. Käräjäoikeus hylkäsi kanteen. Hovioikeus kuitenkin hyväksyi kanteen ja palautti sen käräjäoikeuden käsiteltäväksi. B valitti Korkeimpaan oikeuteen ja vaati hovioikeuden tuomion kumoamista ja asian jättämistä käräjäoikeuden tuomion varaan. A oli tehnyt testamentin, jonka mukaan A:n kaikki omaisuutensa on menevä täysin omistusoikeuksin vaimolleen VV:lle. VV on kuollut, jotan hänen sijaansa tulevat hänen poikansa tytär KJ ja poikansa AV. AV on ilmoittanut jatkavansa A:n isyyden kumoamista koskevan kanteen ajamista.

Korkeimmassa oikeudessa kysymys on siis siitä, onko AV:llä yleistestamentin saajana oikeus A:n kuoltua oikeudenkäynnin aikana jatkaa A:n nostaman isyytensä kumoamista koskevan kanteen ajamista.

Korkeimman oikeuden mukaan isyyden kumoamiskanne koskee asianomaiseen henkilökohtaisesti kytkeytyviä oikeuksia ja velvollisuuksia. Isyyslaissa säädetään aviomiehen oikeudenomistajien oikeudesta nostaa isyyden kumoamista koskeva kanne. Sen mukaan jos aviomies on kuollut menettämättä oikeuttaan kanteen nostamiseen, on eloon jääneellä puolisolla sekä jokaisella, joka lapsen ohella tai lapsen jälkeen on miehen lähin perillinen, oikeus nostaa kanne. Kun isyyslaista tai sen esitöistä ei muuta ilmene, lain ilmaisulle perillinen on sanotussa säännöksessä annettava lähtökohtaisesti sama merkitys kuin perintöoikeudessa yleensä. Perillisellä tarkoitetaan Korkeimman oikeuden mukaan nimenomaisesti perittävän sukulaista tai puolisoa, joka on lain nojalla oikeutettu perintöön.

Korkein oikeus katsoo, että AV:llä ei ole yleistestamentin saajana oikeutta jatkaa kanteen ajamista. Lausunnon antaminen raukeaa. Hovioikeuden tuomio ja käräjäoikeuden välituomio kumotaan ja poistetaan ja asia jätetään sillensä.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]