Minilex - Lakipuhelin

Konkurssin prosessioikeudelliset oikeusvaikutukset


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Prosessioikeudellisista oikeusvaikutuksista keskeisin on konkurssipesän oikeus käyttää puhevaltaa konkurssipesän varallisuutta käsittelevissä oikeudenkäynneissä (konkurssipesän asiavaltuus). Asiavaltuus ei ole kuitenkaan ehdoton, vaan se palautuu velalliselle, kun konkurssipesä kieltäytyy käyttämästä puhevaltaa. Velkoja saa ajaa omissa nimissään vain takaisinsaantikannetta.

Jos velallisen ja kolmannen välillä oli vireillä oikeudenkäynti ennen konkurssia, annetaan konkurssipesälle tilaisuus jatkaa oikeudenkäyntiä. Prosessioikeudelliset oikeusvaikutukset liittyvät myös muun muassa konkurssin alkaessa vireillä olevaan oikeudenkäyntiin ja konkurssin aikana nostettavaan kanteeseen.

Yleistäytäntöönpanon eli konkurssin alkaminen estää erityistäytäntöönpanon eli ulosoton. Myös vireillä oleva ulosotto keskeytyy konkurssin alkaessa, jolloin ulosmitattu omaisuus sekä kertyneet rahavarat luovutetaan konkurssipesälle. Konkurssin päättyessä sellainen velallisen omaisuus, jota ei tarvita konkurssipesän velkojen maksamiseen, ilmoitetaan pesänhoitajan toimesta ulosottomiehelle ulosmittausta varten.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa