Minilex - Lakipuhelin

Konkurssin alkamisen henkilökohtaiset oikeusvaikutukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssin alkaminen merkitsee lähtökohtaisesti laajoja oikeusvaikutuksia, oli sitten kyse luonnollisesta henkilöstä tai oikeushenkilöstä. Keskeisin oikeusvaikutus missä tahansa konkurssissa on se, että velallinen menettää määräysvallan omaisuuteensa sekä konkurssipesään.

 

Konkurssin henkilökohtaiset oikeusvaikutukset liittyvät velalliseen tai oikeushenkilön, kuten yhtiön, edustajiin. Kun luonnollinen henkilö asetetaan konkurssiin, yleensä hänen kelpoisuuttaan yhteiskunnallisiin tehtäviin rajoitetaan. Konkurssitila estää myös monien elinkeinojen harjoittamisen. Koska konkurssi on luonteeltaan maksukyvyttömyysmenettely, tarkoittaa se sitä, että velallisella ei ole riittävästi varoja jäljellä, minkä vuoksi velallisella ei myöskään ole tarvittavia resursseja enää jatkaa elinkeinon harjoittamista.

 

Velallisen velvollisuudet konkurssin aikana voidaan jakaa yleisiin ja erityisiin velvollisuuksiin. Velallisen yleinen myötävaikutusvelvollisuus merkitsee, että velallisen on myötävaikutettava siihen, että pesänhoitaja voi suorittaa hänelle kuuluvat tehtävät ja konkurssimenettely voidaan saattaa asianmukaisesti päätökseen. Hänen on myös oltava pesänhoitajan tavoitettavissa ja ilmoitettava tälle yhteystietonsa ja niiden muutokset. Myötävaikutusvelvollisuuden täyttämiseksi velallinen on myös pesänhoitajan pyynnöstä velvollinen saapumaan pesänhoitajan tai velallisen omiin toimitiloihin. Pesänhoitajan antamien vaatimusten on kuitenkin oltava suhteellisuusperiaatteen mukaisia, minkä vuoksi velalliselle on muun muassa varattava kohtuullinen aika saapua paikalle. Paikalle saapumisen vaatiminen on oltava myös tarpeellista. Velallisen myötävaikutusvelvollisuus on voimassa koko konkurssin aikana, ja se on laissa määritelty velvollisuus. 

 

Velallisen erityinen myötävaikutusvelvollisuus merkitsee laissa erityisesti mainittuja velallisen myötävaikutusvelvollisuuksia. Velallisen on huolehdittava, että pesänhoitaja saa pesään kuuluvan omaisuuden ja velallisen käyttämät toimitilat hallintaansa sekä pääsyn velallisen tietojärjestelmiin. Hänen tulee myös antaa pesänhoitajalle pesäluettelon laatimista varten tarpeelliset tiedot konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta ja konkurssisaatavista sekä antaa pesänhoitajalle muut tämän tehtävän hoitamiseksi tarpeelliset tiedot. Vaikka virallisesti yleinen ja erityinen myötävaikutusvelvollisuus kulkevat käsi kädessä, on ne silti syytä erotella hahmottamisen vuoksi. Kummallakin on kuitenkin yhtä merkittävä rooli puhuttaessa velallisen henkilökohtaisista oikeusvaikutuksista sekä lain mukaisista velvollisuuksista.

 

Velallisen myötävaikutusvelvollisuuteen kuuluu myös muun muassa pesäluettelon oikeaksi vahvistaminen allekirjoituksella. Velallinen voidaan lisäksi määrätä maastapoistumiskieltoon, jos on syytä epäillä, että tämä poistuisi maasta ja täten laiminlöisi velvollisuuksiaan konkurssissa. Maastapoistumiskielto voi olla voimassa enintään pesäluettelon vahvistamiseen saakka. Maastapoistumiskielto on siinä mielessä laaja kielto, että velalliselta on esimerkiksi otettava pois passi tai muu matkustamiseen kelpaava henkilökortti. Tällaista asiakirjaa ei myöskään saa velalliselle myöntää sen jälkeen, kun hänet on määrätty maastapoistumiskieltoon.

 

Mikäli velallinen niskoittelee laiminlyömällä esimerkiksi tiedonantovelvollisuutensa, voidaan käyttää pakkokeinoja, kuten vangitsemista. Mikä tahansa laiminlyönti ei johda pakkokeinoihin, vaan laiminlyönnin on oltava seurauksiltaan vakava. Erityisesti, jos on syytä harkita velallisen vangitsemista, tulee tähän olla erityisen painavia syitä. Esimerkiksi velallisen kieltäytyminen tietojen antamisesta pesäluetteloa varten voidaan katsoa seurauksiltaan vakavaksi laiminlyönniksi. Pakkokeinoista päättää tuomioistuin pesänhoitajan vaatimuksesta.

 

Konkurssin oikeusvaikutukset alkavat välittömästi, kun tuomioistuin antaa päätöksensä konkurssiin asettamisesta. Henkilökohtaisten vaikutusten päättymisestä on säädetty nimenomaisesti lainsäädännössä. Ne ovat voimassa enintään neljä kuukautta konkurssin alkamisesta.

 

Konkurssin alkamisella on monia velalliseen ulottuvia henkilökohtaisia oikeusvaikutuksia, joista erityisesti velallisen myötävaikutusvelvollisuus voi olla merkityssisällöltään niin laaja, ettei sitä ole mahdollista käsitellä kattavasti tässä artikkelissa. Myötävaikutusvelvollisuus on myös luonteeltaan sellainen lain määrittämä velvollisuus, että se voi vaihdella tapauskohtaisesti, ja sen laajuus määrittyy aina kulloinkin kyseessä olevan konkurssin perusteella. Soittamalla Minilexin lakipuhelimeen saa tarkempaa tietoa konkurssin henkilökohtaisista oikeusvaikutuksista ja esimerkiksi siitä, milloin pesänhoitajan vaatimukset voivat olla kohtuuttomia.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]