Minilex - Lakipuhelin

Mikä on testamentin toimeenpanija?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perittävä voi määrätä kuolinpesän hallinnosta ainoastaan testamentilla. Muunlainen määräys ei ole sitova. Tyypillisesti pesän hallinnosta määrätään siten, että testamentissa nimetään testamentin toimeenpanija. Testamentin toimeenpanija on sellainen henkilö, joka on perittävän määräyksestä saanut valtuuden hallita kuolinpesää perillisten ja mahdollisen testamentinsaajan sijaan. Testamentin toimeenpanija voi olla oikeushenkilö tai luonnollinen henkilö, kuten perillinen, testamentin saaja taikka testamentin laatinut lakimies. Toimeenpanijalle ei kuitenkaan voida antaa oikeutta delegoida tehtäväänsä toiselle henkilölle.

Testamentin toimeenpanijan valtuudet alkavat testamentin lainvoimaiseksi tulosta eli tavallisimmin siitä lukien, kun perilliset ovat luopuneet moiteoikeudestaan hyväksymällä testamentin tai testamentin moiteaika on kulunut umpeen. Ennen testamentin lainvoimaiseksi tuloa kuolinpesä on osakkaiden yhteishallinnossa. Testamentin toimeenpanijan on testamentin lainvoimaisuudesta riippumatta kuitenkin määrättävä perunkirjoituksen aika ja paikka sekä valittava sitä toimittamaan kaksi uskottua miestä, jos osakkaat eivät itse ryhdy näihin toimenpiteisiin.

Kun testamentti on tullut lainvoimaiseksi, on toimeenpanijalla lähtökohtaisesti sama toimivalta kuin tuomioistuimen määräämällä pesänselvittäjällä. Kuolinpesän hallinto siirtyy osakkailta toimeenpanijan hallintoon ja vain toimeenpanija voi tämän jälkeen edustaa kuolinpesää. Toimeenpanijan toimivaltaa on kuitenkin laissa rajoitettu, sillä toimeenpanijamääräys ei supista lesken oikeutta osallistua pesänselvitykseen, eikä toimeenpanija myöskään voi luovuttaa kuolinpesää konkurssiin. Lisäksi testamentissa on voitu rajoittaa toimeenpanijamääräystä koskemaan vain tiettyä omaisuutta tai oikeustoimia. Toisaalta toimeenpanijan hallinto on voitu myös tarkoittaa kestämään hyvin pitkänkin ajan perittävän kuoleman jälkeen, esimerkiksi lasten alaikäisyyden ajan.

Toimeenpanijan tehtävänä on myös saattaa kuolinpesä jakokuntoon, mihin kuuluu esimerkiksi myös vainajan velkojen maksaminen. Lisäksi hänen tehtävänään on myös täyttää erityistestamentit eli legaatit jakamattomasta pesästä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos jollekin on testamentattu tietty esine taikka rahasumma, luovuttaa toimeenpanija tämän omaisuuden testamentin saajalle. Vaikka toimeenpanijan hallinnan ajallinen kesto voi olla pitkä, ei hallintoa kuitenkaan ole koskaan tarkoitettu pysyväksi.

Toimeenpanijan määrääminen testamentissa voi olla hyödyllistä esimerkiksi silloin, jos kuolinpesän osakkaat ovat keskenään erimielisiä taikka osa kuolinpesän osakkaista asuu ulkomailla. Osakkaat eivät tällöin välttämättä pysty itse huolehtimaan kuolinpesän hallinnosta, joten testamentin tekijä voi määrätä luotettavan henkilön huolehtimaan kuolinpesästä heidän puolestaan. Eli toimeenpanijamääräys on kannattava silloin, jos kuolinpesän hallinto olisi muuten keskimääräistä haastavampaa.

 

Yhteenveto

  • Testamentissa voidaan nimetä testamentin toimeenpanija, jolla on valtuudet hallita kuolinpesää.
  • Toimeenpanijan valtuudet alkavat testamentin lainvoimaiseksi tulosta.
  • Toimeenpanija voi edustaa kuolinpesää ja hoitaa pesänselvitystä, mutta hänen toimivaltaansa voidaan rajoittaa testamentissa.
  • Toimeenpanijan tehtävänä on saattaa kuolinpesä jakokuntoon ja täyttää erityistestamentit.

 

Summary in English

  • The will can appoint an executor who has the authority to administer the estate.
  • The executor's powers begin upon the will's legal effect.
  • The executor can represent the estate and handle the estate settlement, but their authority can be restricted in the will.
  • The executor's tasks include bringing the estate into distributable condition and fulfilling specific bequests.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä tehtäviä toimeenpanijalla on?

Toimeenpanijan tehtäviin kuuluu kuolinpesän saattaminen jakokuntoon ja erityistestamenttien täyttäminen.

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Toimeenpanijamääräys voi olla hyödyllinen erimielisyyksien tai ulkomailla asuvien osakkaiden tapauksessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]